'Griekenland blijft in 2014 in recessie'

Secretaris-generaal voor de OESO Angel Gurria presenteert het OESO-rapport over Griekenland. - AFP ©AFP

Ook in 2014 blijft de Griekse economie in een recessie, zo verklaart de OESO in haar jaarlijkse rapport. Het bruto binnenlands product (bbp) zou krimpen met 0,4 procent.

Het jaarlijkse rapport van de OESO, de economische koepelorganisatie van 34 landen, over Griekenland ziet het land in 2014 toch nog in een recessie belanden. Daarmee spreekt het rapport de Griekse regering tegen, die de begroting van 2014 opstelde gebaseerd op een groei van 0,6 procent. De OESO ziet het minder rooskleurig in en gaat uit van een krimp van 0,4 procent. Daarmee zou de recessie beginnen aan zijn zevende jaar. 

Uit de economische vooruitzichten van de OESO blijkt dat het land blijft worstelen met haar concurrentievermogen en er maar moeilijk in slaagt de export op te krikken. De lonen mogen door dan wel zijn teruggeschroefd tot een niveau van begin 2000, maar de prijzen van de Griekse producenten blijven, ondanks de negatieve inflatie, erg hoog ten opzichte van de rest van de eurozone. 

De tegenvallende groei kan behoorlijk zwaar wegen op een ander probleempuntje van Griekenland: de schuldgraad. 'Als de groei verder blijft tegenvallen, dan wordt het heel moeilijk om de schuldgraad onder de 120 procent te brengen tegen 2020.'

De OESO ziet wel 'enorme vooruitgang in het consolideren van de publieke financiĆ«n' en looft de hervormingen die het land al heeft doorgevoerd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud