Griekenland gaat banken herkapitaliseren

De Griekse premier Alexis Tsipras ©REUTERS

Het Griekse parlement beslist om de banken volgende week te herkapitaliseren. Uit een stresstest van de Europese Centrale Bank bleek dat de vier grootste Griekse banken 14,4 miljard euro extra nodig hebben.

Athene stemt in om de financiële instellingen te versterken nadat de Europese Centrale Bank  een cijfer geplakt op de 'put' bij de vier grootste Griekse banken. Het bankentoezicht van de Europese Centrale Bank schat dat het viertal n 14,4 miljard euro aan vers kapitaal nodig heeft. Dat tekort is 'significant lager dan gevreesd', verklaarde de Duitse vice-minister van  Financiën Jens Spahn. Dat wijst er op dat het Griekse financiële systeem iets beter is dan enkele maanden geleden.

Op de Europese top van midden juli, die het derde reddingsplan voor het land in de steigers zette en een Grieks drama vermeed, was aan de ECB de vraag gesteld te berekenen hoeveel geld de vier banken nodig hadden. Het gaat om de Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece en de Bank of Piraeus. Als de economie dit en volgend jaar evolueert zoals verwacht, is er een kapitaalsnood van 4,4 miljard euro. Bij een 'crisis' kan dat oplopen tot 14,4 miljard euro, zo blijkt uit de stresstest. 

Kapitaalsvlucht

Die put is het gevolg  van de moeizame onderhandelingen tussen Griekenland en de Europese schuldeisers dit voorjaar, die het land aan de rand van een exit uit de Eurozone bracht. Ten midden van die onzekerheid haalden ongeruste Griekse burgers hun spaargeld en masse weg bij de Griekse banken. De Griekse overheid moest finaal kapitaalscontroles instellen om die kapitaalsvlucht tegen te gaan. De banken vielen terug op de ELA's - de Emergency Liquidity Assistance, een soort van noodlijn die de banken dagelijks draaiende houdt. 

Een tweede element dat speelt, is een nieuwe hypotheekregeling die de regering van premier Alexis Tsipras stemde. Die bepaalt dat Grieken niet zomaar uit hun huis mogen worden gezet als ze hun lening niet meer kunnen afbetalen. Steeds meer Grieken behoren evenwel tot die groep. Bovendien stelt zich de vraag of de Grieken nog al te zeer hun best gaan doen om hun lening af te betalen als ze toch niet zomaar uit hun huis kunnen gezet worden. Dat weegt op de 'gezondheid' van de banken. 

Eerste stap

Tegen volgende week zaterdag moeten de Griekse banken een plan voorleggen aan het bankentoezicht hoe ze de 'put' gaan dichten. In het derde reddingsplan van 86 miljard euro dat Griekenland met de eurozone sloot was al 25 miljard euro gereserveerd voor de banken. 15 miljard euro is al in de banken gepompt, 10 miljard staat nog klaar.

Het gat is dus nog niet helemaal gedicht. Vrijdag maakte de Griekse regering bekend een wetsvoorstel naar het parlement te sturen met kapitaalsplannen voor de banken. Het 'Hellenic Financial Stability Fund' zou een rol spelen om het laatste gat dicht te rijden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud