'Griekenland heeft geld tot aan de zomer'

George Stathakis, de Griekse minister van Economie. ©Bloomberg

De Griekse regering heeft een plan om de belastingen beter te innen. De voorbije maanden zijn de belastinginkomsten gedaald.

Die verbeterde inning maakt dat Griekenland tot aan de zomer geen liquiditeitstekort zal kennen. Dat zegt de Griekse minister van Economie George Stathakis.

Hij reageert daarmee op een interview met The Wall Street Journal, waarin hij zou hebben gezegd dat zijn land in maart net wel een liquiditeitsprobleem zou hebben als de belastingsinkomsten niet verbeteren.

'Ik heb niet gezegd dat er liquiditeitsproblemen zouden zijn in maart', verzekert Stathakis. Hij voegt eraan toe dat de regeringsverklaring die premier Alexis Tsipras zondag voor het parlement houdt, 'een plan bevat over de verhoging van de inkomsten uit belastingen, wat voor de nodige middelen moet zorgen'.

'Er zal geen probleem zijn tot aan de zomer', zegt de minister.

In zijn interview met de Amerikaanse krant geeft Stathakis aan dat de belastinginning met 7 procent is gedaald tussen november en december - wat neerkomt op zowat 1,5 miljard euro - en dat tussen december en januari wellicht van eenzelfde daling sprake zal zijn.

Vrijdagavond verlaagde ratingbureau Standard & Poor's de Griekse kredietscore van gewoon 'B' naar 'B-'. Een kredietknip die an sich weinig verschil maakt: in mensentaal is Grieks schuldpapier voor S&P nu 'complete rommel' in plaats van 'grote rommel'.

Binnen het landenuniversum van S&P hebben nu alleen Oekraïne en Venezuela, twee economische rampgebieden, nog een lagere kredietscore.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud