'Griekenland kan schulden in juni niet betalen'

©EPA

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken zegt dat zijn land het geld dat het in juni moet afbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet kan en zal betalen.

'De vier sommen die Griekenland in juni moet betalen aan het IMF bedragen in totaal 1,6 miljard euro', zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis aan de Griekse tv-zender Mega TV. 'De som zal niet worden betaald omdat hij niet kan worden betaald.'

Nieuwe leningen

De bodem van de Griekse schatkist komt in zicht doordat het land al maanden geen noodsteun meer heeft ontvangen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Zonder nieuwe steun dreigt het land binnenkort zijn rekeningen niet meer te kunnen betalen. Dat moment kan zich volgens Voutsis dus al volgende maand voordoen.

De Griekse regering moet de eurolanden en het IMF overtuigen van haar wil om verdere economische hervormingen door te voeren, voordat er weer nieuwe leningen worden verstrekt. De onderhandelingen daarover verlopen echter al maandenlang bijzonder moeizaam en een oplossing lijkt nog altijd niet in zicht.

Hoopvol

Afgelopen week liet de Griekse premier Alexis Tsipras nogmaals weten hoopvol te blijven over de mogelijkheden om op korte termijn tot een akkoord te komen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en IMF-topvrouw Christine Lagarde gaven echter aan dat er nog veel werk te verzetten is.

Deze maand voldeed Griekenland met kunst- en vliegwerk zijn rekeningen bij het IMF, door gebruik te maken van de eigen reserves bij het fonds. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet onlangs al weten dat die truc niet nog een keer kan worden gebruikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud