Griekenland laat gebouwen openbare omroep ontruimen

In de eerste dagen na de sluiting van de openbare omroep ERT werd zwaar geprotesteerd - Foto EPA ©EPA

De Griekse anti-oproerpolitie is donderdagochtend binnengevallen in het bezette gebouw van de nationale omroep ERT, net buiten het centrum van Athene, met de bedoeling het te ontruimen.

Zowat 200 sympathisanten van de bezetters, die tegen de ontruiming van het gebouw protesteerden, werden verdreven. Daarbij zouden zich geen incidenten hebben voorgedaan.

De Griekse regeringsleider Antonis Samaras doekte de vroegere openbare omroep ERT op 11 juni onverwacht op, omdat de instelling te veel geld kostte in het door de crisis zwaar getroffen land. Alle 2.500 werknemers kwamen op straat te staan.

De drastische sluiting zorgde voor een golf van verontwaardiging, zowel in Griekenland als daarbuiten, en deed ook een van de regeringspartijen opstappen. Enkele ex-medewerkers van de ERT bezetten sindsdien de tv-gebouwen en bleven uitzendingen verzorgen.

De politie zou verschillende arrestaties verricht hebben, zo meldt het Griekse persagentschap Ana. Onder hen Nikos Tsimbidas, een vertegenwoordiger van de vakbond Pospert.

Sinds juli zendt de tijdelijke zender EDT vanuit een kleine studio uit op de frequentie van de oude openbare omroep. Een nieuwe, kleinere openbare tv- en radiozender onder de naam NERIT zal volgens de jongste berichten niet voor 2014 beginnen uitzenden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud