'Griekenland moet bij euro blijven'

Een letterlijke versie van 'Griekenland in zijn blootje gezet door Merkel' (?) - foto reuters. ©REUTERS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een gezamenlijke persconferentie met de Griekse premier Antonis Samaras, na hun gesprek van vanmiddag, nogmaals herhaald dat Griekenland wat haar betreft tot de eurozone blijft behoren. 'Weinig nieuws', oordeelt de buitenwacht.

Het eerste bezoek van Merkel, de verpersoonlijking van de buitenlandse besparingsdruk, aan Griekenland wordt bepaald niet met vreugde onthaald in de Griekse hoofdstad. De protesten zijn fel en hard, Merkel wordt weggestuurd met de boodschap dat Griekenland 'niet te koop is' en 'geen kolonie', en dat ze al veel eerder had moeten komen als ze echt meent dat ze het land wil helpen. Het gros van de manifestaties verloopt vreedzaam, al zet de politie traangas in tegen kleine groepen fanatiekere manifestanten.

In een persconferentie na het gesprek met Antonis Samaras bracht Merkel vooral de boodschap dat 'onze gesprekken tonen dat er dagelijks vooruitgang wordt geboekt', en dat ze ervan overtuigd is dat de zware inspanningen die Griekenland levert om uit de crisis te raken, de moeite lonen. Ze herhaalde haar boodschap dat Griekenland bij de euro moet blijven, en verwees naar haar eigen ervaring met de transitie van Oost-Duitsland: 'Ik weet zeer goed dat de nodige hervormingen tijd zullen vergen.'

Met haar boodschap houdt ze de druk op de ketel om op het besparingspad te blijven. 'Er is al veel gebeurd, maar er moet nog veel gebeuren.' Het is de wortel-en-stokaanpak die Merkel al langer gebruikt tegenover Griekenland, een balans zoekend tussen steun en hoop versus gestrengheid en het feit dat er een Griekse inspanning tegenover de Europese hulp moet staan. Dat laatste is wat het Duitse thuisfront verwacht van de kanselier.

Samaras sloot zich daar mooi bij aan en zei dat hij de bondskanselier had verzekerd dat Griekenland vastbesloten is zijn engagementen na te komen. 'Ik heb verteld dat het Griekse volk bloedt, maar vastbesloten is om bij de eurozone te blijven.'

De Duitse toon is al een tijd milder: tegen Samaras' voorganger George Papandreou, die plots met een referendum over de besparingsmaatregelen op de proppen kwam, haalde Merkel zeer scherp uit. Nu worden de Grieken opnieuw vrienden genoemd: Samaras krijgt steun omdat hij bij de verkiezingen overeind bleef tegenover een oppositie die de besparingen overboord wil gooien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud