Griekenland roept noodtoestand aan grens uit

Aan de Grieks-Turkse grens liepen de spanningen dit weekend hoog op. ©AFP

Griekenland accepteert een maand lang geen nieuwe asielaanvragen. Het roept bovendien de noodsituatie uit bij de grenzen.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis kondigde dat zondag via Twitter aan.

De aanleiding is een dreigende stroom van vluchtelingen die vanuit Turkije via Griekenland Europa binnen willen. Ze ondernamen een poging om Europa te bereiken nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan had gezegd dat hij migranten die naar Europa willen niet meer zal tegenhouden.

'Probeer niet om Griekenland binnen te komen, je zult worden teruggestuurd', was de boodschap die Mitsotakis via Twitter de wereld instuurde na een bijeenkomst van zijn veiligheidskabinet.

Grimmig

Turkije zei zondag dat het al meer dan 75.000 migranten vanuit Syrië heeft doorgelaten naar de Europese Unie. De duizenden zouden vanuit Istanboel ruim 200 kilometer westelijker via de stad Edirne naar Griekenland of Bulgarije gaan. Die twee landen hebben de grensbewaking verscherpt. De situatie aan de grens was dit weekend bijzonder grimmig.

Bij de Grieks-Turkse grensposten van Kastanies en Pazarkule hebben zich volgens de Griekse autoriteiten zeker 3.000 migranten verzameld aan de Turkse kant. 

Ondanks het slechte weer zijn 220 migranten er zondag in geslaagd met boten het Griekse eiland Lesbos te bereiken. Op andere eilanden kwamen ongeveer 300 migranten aan land.

Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex heeft Griekenland extra hulp toegezegd.

Idlib

Turkije heeft al 3,6 miljoen vluchtelingen uit Syrië opgenomen. Ankara heeft in 2016 met de EU afgesproken dat het land onder voorwaarden en in ruil voor geld alles doet om die vluchtelingen te beletten verder te trekken naar de EU.

Afgelopen week stelden de Turkse autoriteiten dat het land zich niet langer aan de afspraken van 2016 gebonden voelt. Turkije zendt volgens waarnemers zo een noodkreet uit naar de EU.

Tegelijkertijd startte Turkije een militaire operatie tegen het Syrische leger in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud