Griekenland scherpt asielwetgeving aan

Op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee komen de laatste maanden weer meer vluchtelingen aan. De opvangkampen kunnen de toevloed niet aan en zijn overbevolkt. ©AFP

Griekenland verleent voortaan minder gemakkelijk asiel aan migranten. Intussen krijgt Athene een tik op de vingers vanwege de ‘explosieve situatie’ in kampen op de eilanden.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft zijn slag thuisgehaald. Na een marathonzitting gaf het parlement in Athene vrijdag groen licht aan een nieuwe asielwet.

Die geeft de autoriteiten vooreerst de mogelijkheid meer vaart te zetten achter de afhandeling van asielprocedures. Daarnaast kan de overheid migranten die niet in aanmerking komen voor internationale bescherming sneller naar Turkije terugsturen.

Toegangspoort

Aan de stemming ging een geanimeerd debat vooraf. De conservatieve Mitsotakis botste meermaals frontaal met zijn voorganger, de radicaal-linkse Alexis Tsipras. De leider van Syriza verweet zijn opvolger een ‘extremistische retoriek’ te hanteren en leugens te verspreiden over het ‘te lakse migratiebeleid’ van zijn regering.

34.000
migranten
De opvangkampen op de eilanden in de Egeïsche Zee zijn overbevolkt. Meer dan 34.000 mensen wachten er op de behandeling van hun asielaanvraag terwijl er slechts plaats is voor maximaal 6.300 migranten.

Mitsotakis beet van zich af. ‘Griekenland kan geen tienduizenden vluchtelingen opvangen zonder efficiënt systeem. Deze wet geeft ons een functioneel asielinstrument dat vluchtelingen beschermt maar voorkomt dat we de poorten wagenwijd opengooien voor iedereen. Wie geen recht heeft op asiel maar toch probeert ons land binnen te komen, wordt niet langer getolereerd. Wie in gevaar is, bieden we onderdak. Maar volgens de regels.’

Het hoeft niet te verbazen dat het migratiedebat weer opflakkert in Griekenland. Het land groeide de voorbije maanden weer uit tot de belangrijkste toegangspoort tot Europa voor vluchtelingen. De voorgaande jaren haden Spanje en Italie die fakkel overgenomen.

Opvangkampen

De toenemende migratiestroom zadelt de Griekse regering met hoofdbrekens op. De opvangkampen op de eilanden in de Egeïsche Zee zijn overbevolkt. Meer dan 34.000 mensen wachten er op de behandeling van hun asielaanvraag terwijl er slechts plaats is voor maximaal 6.300 migranten.

Deze wet geeft ons een instrument in handen dat vluchtelingen beschermt maar voorkomt dat we de poorten wagenwijd opengooien voor iedereen.
Kyriakos Mitsotakis
Griekse premier

De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Dunja Mijatovic, trok deze week nog aan de alarmbel na een vijfdaags bezoek aan de eilanden Lesbos en Samos en de stad Korinthe op het Griekse vasteland. ‘Ik ben gechoqueerd door de verschrikkelijke omstandigheden waarin duizenden mensen leven. Het beeld is schokkend voor het Europa van de 21ste eeuw. Een ramp dreigt’, stelde ze.

Mijatovic riep de Griekse regering op dringend maatregelen te nemen. ‘In de kampen is er een groot tekort aan medische verzorging. En mensen moeten urenlang wachten voor ze naar het toilet kunnen gaan of aan eten geraken.’

De ploeg-Mitsotakis kreeg vanwege haar migratiebeleid de afgelopen weken ook de wind van voren van ngo’s. Onder meer haar voornemen om tegen eind 2020 zowat 10.000 asielzoekers terug te sturen naar Turkije oogst kritiek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud