Griekenland schrapt rem op kapitaalstromen

In 2015 mochten Grieken maar 60 euro afhalen bij hun bank. ©REUTERS

Grieken kunnen na vier jaar weer onbeperkt geld van de bank halen.

De conservatieve Griekse regering van premier Kyriakos Mitsotakis heft alle beperkingen op kapitaalstromen op. Dat betekent dat de Grieken weer onbeperkt geld van de bank kan halen en transacties kan doen van en naar het buitenland. 

Yannis Stournaras, de gouverneur van de Griekse nationale bank, spreekt over een 'terugkeer naar de normaliteit'. In 2015 legde de toenmalige linkse regering-Tsiprias de beperkingen op om de paniek in de bankensector te bedaren en te voorkomen dat de Grieken massaal hun geld weghaalden. Aanvankelijk konden de Griekse burgers zelfs slechts 60 euro per dag afhalen.

Het was exemplarisch voor de schuldencrisis waar Griekenland in 2010 was gesukkeld. Door de vrijheid van kapitaal te herstellen, hoopt Griekenland een gezond vertrouwen uit te dragen en nieuwe investeringen aan te trekken. Vorig jaar geraakte Griekenland al van het miljardeninfuus af dat de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds hadden aangelegd in ruil voor zware hervormen en besparingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud