Griekenland wil toerist als belastinginspecteur

©REUTERS

De Griekse regering wil dat toeristen opnameapparatuur dragen om winkeliers te controleren op btw-fraude. Ook over de andere voorstellen zijn ze in Brussel nog niet overtuigd.

Zo snel de Griekse kas lijkt leeg te lopen, zo traag vorderen de gesprekken met de andere eurolanden om Athene te ondersteunen met cash. Maandag vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone namelijk opnieuw over de Griekse crisis, maar de gesprekken staan nergens. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, stuurde vrijdag een brief met hervormingen naar zijn Nederlandse collega Jeroen Dijsselbloem, die de vergadering met de ministers van Financiën voorzit.

In Brussel wordt met scepsis gereageerd op de voorstellen. Ze blijven te vaag en te ontoereikend om van Griekenland weer een land te maken waar de banken stabiel zijn, de economie groeit en de overheid binnen haar budget leeft en traag maar zeker de schulden afbetaalt. Daarom wordt maandag nog geen doorbraak verwacht. Eerst moeten de Griekse voorstellen door technici worden besproken. Dat lijkt een bureaucratische omweg, maar het is nodig om later discussies te vermijden. De politieke voorstellen van Athene moeten namelijk vertaald worden in meetbare en objectief controleerbare doelstellingen.

Ellende

©REUTERS

En daar begint de ellende al. Het is niet duidelijk wanneer die technici bijeenkomen. Het is zelfs niet duidelijk wie die technici kunnen zijn, aangezien Athene problemen heeft met de experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, het driespan dat niet langer de trojka mag heten. Het is zelfs niet duidelijk waar de experts bijeenkomen, aangezien de Griekse regering het beeld wil vermijden dat die trojka als een buitenlandse bezettingsmacht in Athene landt om te zeggen wat moet gebeuren.

Daarom is de kans klein dat de ministers van Financiën van de eurolanden maandag al beslissen geld te storten op de rekening van Athene. Eerst moeten minstens enkele hervormingen duidelijk en liefst ook uitgevoerd zijn. Griekenland kan immers maar in de euro blijven als zijn economie wat meer op die van de andere eurolanden begint te lijken. En het wantrouwen dat dat lukt, zit zo diep dat een brief van Varoufakis niet meer volstaat voor de andere 18 eurolanden.

BTW-fraude aanpakken

Welke hervormingen stelt Varoufakis dan voor in zijn brief aan Dijsselbloem? Hij pleit ervoor om btw-fraude harder aan te pakken. Nu gebeuren nauwelijks inspecties, zegt hij, omdat de fiscus onderbemand is. Als er toch een controle gebeurt, worden de winkeliers getipt. Daarom wil hij hun het gevoel geven dat ze op ieder moment kunnen worden gecontroleerd, onder meer door ook toeristen opnameapparatuur te geven die in de rechtbank kan worden gebruikt. Ook studenten of huisvrouwen kunnen worden ingeschakeld. Ze worden per uur betaald.

76 miljard
Volgens de Griekse regering staan er voor 76 miljard euro onbetaalde belastingen open. Daarvan is het doenbaar om op korte termijn 9 miljard euro te innen.

Varoufakis wil voorts meer inkomsten ophalen door meer licenties voor online casino’s te veilen. En hij wil harder proberen om de 76 miljard euro achterstallige belastingen te innen. Alleen al in 2014 ging het om 14,2 miljard euro, en de cijfers van Varoufakis leren dat het tempo in januari 2015 niet daalde.

Varoufakis denkt dat gezien de slechte economische omstandigheden ongeveer 9 miljard euro van de 76 miljard euro op dit moment te innen valt. De rest zit bij bedrijven die failliet zijn of bij burgers die niet kunnen betalen.

Bureaucratie afremmen

Voorts wil de Griekse regering de bureaucratie afremmen door minder snel documenten bij burgers op te vragen en wil ze een ‘begrotingsraad’ installeren die besparingen moet zoeken.

Terwijl dat allemaal onvoldoende is voor de andere eurolanden om al met geld over de brug te komen, loopt de kas in Athene snel leeg. Volgens anonieme regeringsbronnen worden niet langer alle lonen van ambtenaren betaald en wordt al cash gehaald uit de reserves van pensioenfondsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud