Griekenland zit nu echt zonder geld

©© Dimitrios Sotiriou/Demotix/Corbis

Voor het eerst in vijf jaar heeft Griekenland geen reddingsboei meer. Het hulpprogramma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de andere eurolanden liep om middernacht af en werd niet verlengd.

Athene kan ook niet terecht op de markten. De banken en de beurs bleven gisteren voor de tweede dag op rij dicht.

Sinds afgelopen nacht is Athene het eerste Europese land dat in wanbetaling gaat tegenover het IMF. Om middernacht verstreek de deadline voor een gebundelde terugbetaling van 1,6 miljard euro.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei gisteren dat hij niet van plan was het geld te storten. En dat heeft hijj uiteindelijk ook niet gedaan, getuige het communiqué van het IMF: 'We hebben de 1,6 miljard euro niet ontvangen.' Griekenland heeft het IMF om een verlenging van de terugbetalingstermijn verzocht.

In die moeilijke omstandigheden bereiden de Grieken zich voor op het referendum van zondag. De kloof tussen links en rechts wordt groter. Gisteravond betoogden de aanhangers van een ja-stem massaal in Athene.

Glijbaan naar chaos

De Griekse regering beraadt zich over de vraag of het referendum niet beter wordt afgeblazen.

De angst is groot dat de komende dagen één lange glijbaan worden naar chaos en een humanitaire catastrofe. De Griekse regering draagt daartoe bij. Maandagavond belde premier Alexis Tsipras plots met EU- Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. En gisteren dook ineens de Griekse vraag op om vlak voor de deadline toch nog een deal te sluiten.

Tsipras vroeg een verlenging van het steunplan, een schuldverlichting en een nieuw hulpprogramma. Dat die voorstellen weinig kans maakten, bleek al snel uit het ‘nein’ van de Duitse kanselier Angela Merkel.

De ministers van Financiën van de eurozone - de zogenaamde Eurogroep - telefoneerden een uurtje over die voorstellen, maar de vraag kwam ‘te laat’. Toen Varoufakis meteen groen licht vroeg, kreeg hij het deksel op de neus. Velen vroegen zich af waarom de Griekse regering niet weken geleden al om een derde reddingsplan vroeg.

'De verlenging was alleen al praktisch niet meer mogelijk', zegt Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep. Een aantal parlementen, waaronder het Duitse en Nederlandse, hadden hun goedkeuring moeten geven en dat was enkele uren voor het verlopen van het programma niet meer mogelijk. 'Bovendien', voegt Dijsselbloem toe, 'zijn de politieke omstandigheden in Griekenland niet veranderd.'

Overleg duurt voort

Toch beweegt een en ander. Er is gisteren druk diplomatiek overleg gepleegd tussen Brussel en Athene. De regering-Tsipras beseft dat ze moeilijk een derde reddingsprogramma kan vragen terwijl ze een nee-campagne voert. ‘Als die houding niet verandert, is alle geloofwaardigheid weg bij de 18 andere eurolanden, is te horen in diplomatieke EU-kringen.

EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft van het referendum echter een statement voor of tegen Europa gemaakt. In Griekse regeringskringen vragen ze zich nu al hardop af of het referendum niet beter wordt afgeblazen. In peilingen was er gisteren een ruim overwicht van de ja-campagne.

De ministers van Financiën van de eurozone nemen om 11.30 uur opnieuw telefonisch contact op om de situatie te bekijken. Zo zullen ze nagaan wat de gevolgen van een Griekse wanbetaling aan het IMF zijn.

De markten reageerden gisteren bijzonder nerveus op de dolle eindsprint naar de dubbele deadline. De Bel20 sloot uiteindelijk met een verlies van 1,3 procent.

Lees ook de liveblog over de gebeurtenissen van dinsdag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud