Grieks parlement warmt zich op voor cruciale stemming

Yanis Varoufakis, de voormalige Griekse minister van Financiën, neemt uitgebreid deel aan de discussie in het parlement. ©EPA

In het Griekse parlement wordt donderdag stevig gedebatteerd over het nieuwe hulpprogramma dat de regering onderhandeld heeft met haar geldschieters. De stemming, waarbij het weer uitkijken is naar het aantal Syriza-parlementsleden dat premier Tsipras niet steunt, vindt wellicht pas na middernacht plaats.

Het parlement zal stemmen over het technisch akkoord dat bereikt werd met de Europese Commissie, de ECB, het IMF en het noodfonds ESM. Ondanks de verkiezingsbelofte van het linkse Syriza en eerste minister Alexis Tsipras om komaf te maken met het zware saneringsbeleid van de voorbije jaren, bevat het akkoord - het derde hulpprogramma al in vijf jaar - opnieuw heel wat besparingsmaatregelen en belastingverhogingen.

Tijdens het debat zei minister van Financiën Euclides Tsakalotos nogmaals dat de regering geen andere keuze had dan het programma te aanvaarden als ze Griekenland in de eurozone wil houden. De Griekse onderhandelaars zijn er volgens hem wel in geslaagd de gevraagde hervormingen meer in de tijd te spreiden.

Syriza

Omdat de oppositie het programma steunt, zal het zonder twijfel ongeschonden door het parlement geraken. Verschillende Syriza-parlementsleden kunnen zich echter niet in het akkoord vinden. Twaalf leden van Syriza kondigden donderdag reeds aan dat ze een nieuwe beweging opstarten die mensen wil mobiliseren 'voor democratie en sociale rechtvaardigheid'. Onder hen Panagiotis Lafazanis van het radicale Linkse Platform binnen Syriza, die vorige maand vervangen werd als minister van Energie.

Voorlopig is er geen sprake van een scheuring van Syriza of de oprichting van een nieuwe partij, maar de politieke gevolgen van de stemming donderdagnacht kunnen groot zijn. Regeringswoordvoerster Olga Gerovasili waarschuwde de 'rebellen' dat een regering die niet langer over een meerderheid beschikt, 'niet veel meer kan doen'. Vervroegde verkiezingen zijn in dat geval niet uitgesloten, zei ze. In het 300 zitjes tellende parlement telt Syriza 149 volksvertegenwoordigers, zijn coalitiepartner Onafhankelijke Grieken 13.

Groen licht

Na de stemming Athene is het aan de eurogroep, die vrijdag bijeenkomt, en enkele nationale parlementen om het akkoord politiek groen licht te geven. Volgens het Duitse ministerie van Financiën stelt zowel Duitsland als Frankrijk zich nog vragen bij het beoogde privatiseringsprogramma, maar alvast de Finse minister van Financiën Alexander Stubb liet verstaan dat hij het akkoord zal goedkeuren.

Eerste schijf

Tijdens het parlementair debat zei minister Tsakalotos te hopen tegen 19 augustus een eerste schijf van 20 à 25 miljard euro te krijgen van het nieuwe hulpprogramma (dat in totaal zo'n 85 miljard euro zou bedragen). Daarmee moet op 20 augustus een schuldaflossing ter waarde van 3,2 miljard aan de ECB uitgevoerd worden en wil Tsakalotos ook achterstallige rekeningen vereffenen.

Mocht het niet mogelijk zijn om het nieuwe hulpprogramma tegen volgende week te lanceren, zal Griekenland wellicht een nieuw overbruggingskrediet krijgen om zijn hoogste financiële noden te lenigen. Vorige maand kreeg het al eens 7 miljard euro om zijn schulden bij het IMF weg te werken en meer dan 3 miljard af te lossen bij de ECB. Tsakalotos is zelf geen voorstander van een nieuw overbruggingskrediet, maar de Europese Commissie bereidde zo'n beslissing alvast voor, zei een woordvoerster donderdagmiddag.

Griekse schuld

Een van de mogelijke struikelblokken voor de eurogroep van vrijdagmiddag is de houdbaarheid van de Griekse schuld. In een uitgelekt document staat te lezen dat de Europese instellingen die mee onderhandelden over het akkoord met Griekenland betwijfelen of de schuld wel houdbaar is. Ze voorspellen dat de schuld zal pieken op 201 procent in 2016, om tegen 2022 te dalen tot 160 procent. Het probleem zou weliswaar op te lossen zijn zonder een nominale schuldkwijtschelding, maar wel met een nieuwe verlenging van de looptijd van het schuldpapier en andere technische ingrepen.

Naast de schuldvraag en de kwestie van het nieuwe privatiseringsprogramma zal de eurogroep ook de garantie willen dat het IMF meestapt in het nieuwe, drie jaar durende hulpprogramma, ondanks zijn eerdere kritiek op de weigering van Europa om de Grieken een schuldverlichting toe te kennen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud