Grieks 'rapport' pas eind oktober

Maria Fekter (L), Jean-Claude Juncker (M) en Jan Kees De Jager (R) op de eurogroepmeeting van ministers van Financiën in Nicosia. (foto epa)

Pas in de tweede helft van oktober beslissen de europartners over de toekomst van Griekenland in de eurozone. Dat maakte eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker bekend. Sommige bronnen spreken van uitstel tot in november, tot na de Amerikaanse verkiezingen.

Het rapport van de trojka van internationale geldschieters, EU en IMF, over Griekenland, is ten vroegste begin oktober klaar, voegde Juncker eraan toe. De Griekse regering is nog in onderhandeling met de trojka over grote delen van het besparingsplan van 11,5 miljard voor de jaren 2013 en 2014.

De ministers van Financiën van de eurozone zijn alvast iets positiever ingesteld tegenover Athene. Maar iedereen wacht op het rapport van de trojka om positie te kiezen, erkent ook de Belgische minister van Financiën, Steven Vanackere. 'Als de bereidheid tot hervormen duidelijk is doorgedrongen, zal dat de toon tegenover Griekenland zeker beïnvloeden', voegt hij eraan toe.

Athene hoopt van de europartners twee jaar extra te krijgen om de beloofde hervormingen door te voeren. Griekenland zegt dat dit uitstel geen geld kost. Ook die vraag om uitstel zal dus pas in oktober of later worden beantwoord.

Bij de aanvang van de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurogroep, vrijdag, toonden verschillende van de 'hardliners' begrip voor de Grieken. Tijdens de vergadering zelf werd er evenwel niét over gesproken.

Geen geld, wel tijd

'Griekenland heeft een ambitieuze begroting opgemaakt. We gaan het land de tijd geven dat het nodig geeft. Extra geld waarschijnlijk niet', verklaarde Maria Fekter, de Oostenrijkse minister van Financiën. Haar Nederlandse collega Jan Kees De Jager verwoordde het zo: 'Als het begrotingstekort groter uitvalt dan verwacht ten gevolge van de slechte economische toestand, kunnen we Griekenland meer tijd geven. Maar er komt geen extra geld.'

Ook IMF-topvrouw Christine Lagarde acht verlegingen voor de Grieken 'het overwegen waard'.

Athene moet van het driespan Internationaal Monetair Fonds-Europese Centrale Bank-Europese Commissie meer dan 11 miljard euro besparen om zich te verzekeren van de volgende schijf noodhulp van 31,5 miljard euro.

Naar verluidt dringt de trojka aan op zwaardere sociale inspanningen, onder meer een zesdaagse werkweek en pensioen op 67. Beide maatregelen zijn onaanvaardbaar voor de kleine linkse regeringspartij. Die dreigt er nu mee de coalitie op te blazen, wat de onrust over Griekenland opnieuw kan aanwakkeren.

Ook in Portugal is er verzet tegen de opgelegde besparingen en hervormingen. De socialistische oppositie trekt haar steun terug aan het hervormingsplan van de troika. Ook al kreeg Portugal eerder deze week een jaar extra tijd om het begrotingstekort te verminderen tot 4,5 procent van het bbp.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud