'Griekse belastingontwijking via Nederland'

Nederland - en ook Luxemburg - helpt Griekse bedrijven om belastingen te ontwijken ©Bloomberg

Nederland helpt bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen. Via postbusfirma's worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen. Het economisch herstel in Hellas wordt daardoor ondermijnd.

Zo liep de Griekse overheid volgens SOMO afgelopen twee jaar tenminste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados.

Volgens SOMO gebruiken veel buitenlandse investeerders in Griekenland een belastingroute via Nederland of Luxemburg. Ongeveer 80 procent van de directe investeringen uit Nederland in het noodlijdende Zuid-Europese land loopt via brievenbusfirma's, aldus de onderzoekers. Dit feit is volgens hen nog te veel onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

Het Nederlandse Kamerlid Arnold Merkies (SP) wil staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën hier dinsdag over ondervragen tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. 'Als we Griekenland erop wijzen dat ze beter hun belasting moeten innen, dan kunnen we het niet maken om het tegelijkertijd mogelijk te maken dat multinationals daar geen belasting betalen', zegt Merkies.

Ook GroenLinks wil met Wiebes in debat over het SOMO-rapport. 'Het is cynisch dat we enerzijds geld lenen aan Griekenland omdat het land in crisis verkeert en aan de andere kant belastingontwijking faciliteren waardoor de Griekse staat inkomsten misloopt. Nederland moet alle belastingafspraken die de fiscus hier heeft gemaakt met bedrijven die in Griekenland actief zijn, delen met de Griekse overheid', aldus GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud