Griekse coalitie raakt het niet eens over besparingen

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie (links), bracht donderdag een bezoek aan de Griekse premier, Antonis Samaras (Foto: AFP).

De Griekse regeringspartijen zijn er donderdag opnieuw niet in geslaagd een akkoord te bereiken over extra bezuinigingen in 2013 en 2014. De socialistische Pasok en het gematigde Democratisch Links weigeren voorlopig groen licht te geven aan het besparingspakket met een prijskaartje van net geen 12 miljard euro.

De inspecteurs van de EU, het IMF en de ECB zijn momenteel in Athene om te bekijken of Griekenland zich houdt aan de voorwaarden die werden opgelegd in ruil voor financiële steun aan het noodlijdende euroland.

Woensdagavond was er overleg tussen de Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, en de vertegenwoordigers van de zogenaamde trojka.

Besparingsplan

De twee kampen raakten het eens over een nieuw besparingsplan van 11,7 miljard euro. Door het mes te zetten in pensioenen en sociale uitkeringen zouden de overheidsuitgaven in 2013 en 2014 met net geen 5 miljard euro dalen.

Het resterende bedrag zou de regering bij elkaar schrapen door te beknibbelen op het budget van de overige ministeries. Vooral Gezondheidszorg zou het met heel wat minder middelen moeten stellen.

Akkoord

Het akkoord was erg belangrijk voor Stournaras en premier Antonis Samaras. Ze wilden niets liever dan donderdagavond uitpakken met het nieuwe bezuinigingspakket tijdens een onderhoud met José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Die bracht voor het eerst sinds het uitbreken van de Griekse crisis een bezoek aan Athene.

Maar de socialistische Pasok en de gematigde partij Democratisch Links staken spaken in de wielen. Zij weigerden donderdagnamiddag groen licht te geven aan het akkoord dat Stournaras met de trojka gesloten had.

Ongenoegen

Tot ongenoegen van Barroso. Die verklaarde na afloop van zijn onderhoud met Samaras eindelijk resultaten te willen. 'Geen woorden meer maar daden', luidde de niet mis te verstane boodschap.

Maandag proberen de drie regeringspartijen opnieuw een akkoord te forceren rond de extra bezuinigingen.

Grexit

Intussen houden steeds meer waarnemers er rekening mee dat de Grieken weinig of geen toekomst meer hebben in de eurozone. Volgens een rapport van Citigroup is de kans op een Griekse exit uit de muntunie binnen de komende 12 tot 18 maanden toegenomen tot 90 procent.

Pasok-leider Venizelos Evangelos omschreef een Grexit donderdagavond als 'zelfmoord voor de monetaire unie'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud