Griekse oppositie overweegt steun aan regering

De Griekse oppositieleider en ex-premier, Antonis Samaras ©Bloomberg

Om een grexit te verijdelen zegt de Griekse oppositieleider Atonis Samaras bereid te zijn in een regering te stappen met de linkse partij Syriza. 'Een grexit zou leiden tot een totale catastrofe', waarschuwt de ex-premier.

Samaras gooide de linkse premier Alexis Tsipras een reddingsboei toe in een interview met het persagentschap Bloomberg. 'Als het de bedoeling is Griekenland in de eurozone te houden, zullen we steun leveren', zei hij.

Samaras werd bij de verkiezingen in januari van de macht verdreven door de linkse partij Syriza. Zijn opvolger als premier, Alexis Tsipras, beloofde de bezuinigingen terug te schroeven die onder de rechtse Samaras waren doorgevoerd. 

Maar het rommelt flink in de Griekse regering. Onder druk van Europa heeft Tsipras immers flink wat gas moeten terugnemen. En dat zint de extreemlinkse hardliners van Syriza niet. Zij eisen een complete afbouw van de rechtse sanering.

In het interview waarschuwt Samaras dat de botsing tussen Athene en Europa ertoe kan leiden dat Griekenland uit de eurozone verdwijnt. Volgens de ex-premier zou zo'n grexit een 'totale catastrofe' zijn.

Het behoud van de euro is het enige haalbare economische pad voor Griekenland, zegt Samaras. En als premier Tsipras bereid is inspanningen te leveren om een grexit te voorkomen, wil Samaras de linkse regering steunen, bijvoorbeeld door in een regering van nationale eenheid te stappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud