Advertentie
nieuwsanalyse

Griekse regering staat op springen

De regering van premier Alexis Tsipras lijkt geen lang leven meer beschoren. ©EPA

De dagen van de huidige Griekse regering zouden wel eens snel geteld kunnen zijn. Premier Alexis Tsipras lijkt in eigen rangen niet meer voldoende steun te hebben om een vertrouwensstemming, na 20 augustus, te overleven.

De Griekse premier, Alexis Tsipras, heeft bewogen uren achter de rug. Na een nachtelijke zitting wist de radicaal-linkse leider weliswaar het vertrouwen van het parlement te winnen voor het wetsontwerp dat het pad effent voor een derde internationaal reddingsplan. Maar zijn zorgen zijn allesbehalve voorbij. Het plan raakte enkel door het parlement dankzij de steun van de oppositie.

Van de 149 parlementsleden van Tsipras' partij Syriza stemden er 32 tegen de veelbesproken tekst, elf anderen onthielden zich. Bij de regeringspartner, de Onafhankelijke Grieken, bleef de rebellie beperkt. Slechts een van de 13 rechtsnationalisten schaarde zich niet achter het plan.

Rebellen

De dissidentie in regeringsrangen wordt steeds groter. Bij stemmingen in juli over de vraag of Griekenland met zijn geldschieters over nieuwe noodsteun moest gaan onderhandelen, bleef het aantal rebellen in Syrizarangen steeds onder de drempel van 40.

Meteen rijst de vraag of de huidige Griekse regering nog een lang leven beschoren is. Tijdens het debat over het derde reddingsplan in de nacht van donderdag op vrijdag waarschuwden de oppositiepartijen premier Tsipras dat ze zijn regering de volgende weken en maanden niet automatisch zullen blijven steunen.

Aanval

Dat belooft weinig goeds voor de radicaal-linkse leider. Want voor het eind van het jaar moet hij, volgens de afspraken met Europa en het IMF, nog verschillende dozijnen hervormings- en besparingsmaatregelen door het parlement jagen.

De Athener lijkt van plan de leus 'de aanval is de beste verdediging' te huldigen. In zijn entourage was vrijdag, kort na de stemming over het derde steunplan, te horen dat Tsipras na 20 augustus - zodra de eerste schijf nieuwe noodsteun vrijgemaakt is en de Grieken de Europese Centrale Bank (ECB) een lening van 3,2 miljard euro terugbetaald hebben - het vertrouwen van het parlement gaat vragen.

Rasse schreden

Als de parlementsleden van de meerderheid zich tijdens die vertrouwensstemming gedragen zoals vrijdagmorgen, valt de regering zonder steun van de oppositie. De kans dat Nieuwe Democratie, Pasok en To Potami de ploeg-Tsipras tijdens een stemming over het voortbestaan van de regering de hand boven het hoofd houden, lijkt klein.

Vervroegde verkiezingen komen dus met rasse schreden dichterbij in Hellas. In regeringskringen was de afgelopen dagen al te horen dat zo'n stembusslag in september of oktober zeker tot de mogelijkheden beloofde.

Volgens de meest recente peilingen stevent Tsipras nog altijd af op de zege. Hij zou Nieuwe Democratie nipt achter zich houden. De andere partijen volgen op erg ruime afstand.

Imploderen

De hamvraag luidt met welke partij Tsipras naar de kiezer trekt. Want Syriza, een bont allegaartje van allerlei bewegingen uit het linkse politieke spectrum, staat op imploderen.

Het is al lang geen geheim meer dat de meest linkse vleugel van Syriza behoorlijk ontstemd is over de 'bocht' die de premier de afgelopen weken heeft gemaakt. In hun ogen heeft Tsipras verraad gepleegd.

De opstandelingen herinneren eraan dat de premier, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen eind januari, de kiezers beloofde komaf te maken met het bezuinigings- en hervormingsbeleid dat Europa en het IMF het land de jongste vijf jaar oplegden. 'Maar ruim een halfjaar later gaat hij voor diezelfde geldschieters door de knieën', luidt het.

Mobiliseren

De kans dat het tot een scheiding komt in de regeringspartij, is donderdag weer wat groter geworden. Enkele uren voor het parlement zich over het veelbesproken wetsontwerp boog, publiceerden de rebellen, onder aanvoering van ex-minister van Energie Panagiotis Lafazanis, een vlammende brief tegen het nieuwe reddingsplan.

'De strijd tegen het nieuwe steunprogramma begint vandaag. We gaan mensen in elke uithoek van het land mobiliseren', schreven de stokebranden. Lafazanis en zijn kameraden riepen zelfs op tot de creatie van een nieuwe beweging. 'We willen een beweging oprichten die het verlangen van de mensen naar democratie en naar sociale rechtvaardigheid verdedigt.'

De schrijvers van de brief lieten in het midden of ze zich van Syriza willen afscheuren en een nieuwe partij uit de grond willen stampen. Maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat Tsipras hen nog in zijn rangen duldt zodra weer geld uit Brussel naar Athene stroomt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud