Griekse rente duikt onder 7 procent

De Grieken zien wat licht aan het einde van de tunnel. - AFP ©AFP

De Griekse langetermijnrente dook vandaag voor het eerst sinds mei 2010 onder de 7 procent. Niet alleen tonen beleggers steeds meer risicoappetijt, het Griekse rapport oogt ook een tikkeltje minder dramatisch.

Voor het eerst in bijna vier jaar zien de Grieken de langetermijnrente op hun staatsobligaties terugzakken onder de zeven procent. Het is geleden van mei 2010 dat die rente nog zo 'laag' stond. Die datum is niet onbelangrijk, want in die maand kwamen Griekenland en de troika een eerste 'bail-out' overeen, ter waarde van 110 miljard euro. 

De duik onder de zeven procent toont aan dat het land niet langer het zorgenkindje is dat de eurozone aan diggelen kan slaan. Een aantal Griekse parameters ogen positief. Volgens het IMF zal Griekenland dit jaar voor het eerst een primair surplus boeken van 1,5 procent. Bij dat begrotingsconcept zit evenwel de interest op de historische schuld niet inbegrepen. 

Het land ziet dus licht aan het einde van de tunnel, maar er zijn zeker nog addertjes onder het gras. De Grieken worstelen met de loodzware erfenis van de besparingsrit. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat 28 procent van de Grieken zonder job zit. Ook de schuldgraad is nog torenhoog en bedraagt 174 procent van het bruto binnenlands product. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud