Grillo krijgt vier maanden cel

Beppe Grillo (Foto: AFP). ©AFP

In Italië heeft de komiek Beppe Grillo een celstraf van vier maanden gekregen. De leider van de anti-Europese Vijfsterrenbeweging kreeg de straf omdat hij vernielingen had aangericht op de werf voor de hogesnelheidslijn Lyon-Turijn.

Beppe Grillo heeft zorgen. Niet alleen neemt in zijn eigen anti-establishmentpartij het protest tegen zijn autoritaire manier van besturen toe. Hij heeft het ook aan de stok met justitie.

Een rechtbank in Turijn veroordeelde de komiek maandag tot een effectieve celstraf van vier maanden. Het openbaar ministerie had negen maanden cel geëist.

De veroordeling is een gevolg van protestacties die de afgelopen jaren in Italië zijn gevoerd tegen de aanleg van een hogesnelheidsverbinding tussen het Franse Lyon en het Italiaanse Turijn. Volgens voorstanders van het project - dat in 2001 gelanceerd is - is de lijn strategisch erg belangrijk. 'Dankzij die lijn kunnen we jaarlijks een miljoen vrachtwagens van de autoweg halen en verhinderen dat elk jaar 3 miljoen ton CO2 uitgestoten wordt', klinkt het.

Geldverslindend

Maar tegenstanders betogen dat het project - dat ten vroegste in 2025-2026 opgeleverd wordt - veel te geldverslindend is, nefast is voor het milieu en bovendien amper nut heeft. Ze trokken al meer dan eens naar de werf om hun protest kracht bij te zetten.

Bij een van die acties was Grillo aanwezig. Volgens justitie richtte de komiek vernielingen aan op de werf. Die daad leverde hem maandag een veroordeling op. Nog elf andere activisten kregen eveneens celstraffen tot negen maanden. Tien anderen zijn vrijgesproken.

Beroep

De leider van de Vijfsterrenbeweging reageerde strijdvaardig op de veroordeling. 'Ik stel het erg op prijs dat u solidair bent. Ik geef me niet over. Wij zullen overwinnen', luidde het op Twitter.

Oggi mi hanno condannato a 4 mesi in primo grado Non mi arrendo La vostra solidarietà è un grande aiuto: http://t.co/bc4Q9Wj2Tz #vinciamonoi— Beppe Grillo (@beppe_grillo) March 3, 2014

 

Grillo's advocaat, zijn broer Enrico, liet weten eerst de motivatie van de rechter te willen lezen voordat hij beslist of hij in beroep gaat tegen de uitspraak.

Vlag

Tijdens de zitting was het onrustig in het gerechtsgebouw. Terwijl de rechter het vonnis voorlas, stond een deel van het publiek recht om een vlag te verbranden.

Het is niet de eerste keer dat Grillo het aan de stok heeft met het gerecht. Hij liep eerder al een veroordeling op wegens onvrijwillige doodslag nadat hij in een verkeersongeluk betrokken geraakt was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud