Grimsson uitgesproken favoriet bij presidentsverkiezingen in IJsland

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson kan gaan voor een vijfde ambtstermijn. (foto afp)

235.000 stemgerechtigde IJslanders trekken vandaag naar de stembus voor de verkiezing van een president. De peilingen geven een nieuwe termijn voor zittend president Ragnar Grimsson (69) aan. Zijn grootste uitdaagster, de 37-jarige journaliste Thora Arnorsdottir, een politieke nieuweling, maakt weinig kans.

De eilandbewoners moeten kiezen tussen zes kandidaten. Maar veel verrassingen zal de stembusgang niet opleveren. Verwacht wordt dat Ragnar Grimsson (69) een nieuwe ambtstermijn zal kunnen toevoegen aan zijn vier voorgaande.

De financiële crisis sloeg in 2008 bijzonder hard toe in IJsland. Drie grootbanken gingen over de kop en het land zocht financiële steun bij het Internationaal Monetair Fonds.

Ondertussen heeft IJsland ook het EU-lidmaatschap aangevraagd. Huidig president Grimsson is een tegenstander van die toetreding.

Het presidentschap is vooral een ceremoniële functie, hoewel de presidentiële handtekening nodig is voordat wetten van kracht kunnen worden.

Grimsson heeft al driemaal controversieel zijn veto gebruikt. Zo verzette hij zich tegen een wet die de terugbetaling aan Groot-Brittannië en Nederland regelde van verloren tegoeden bij de Icesave-bank.

In oktober volgt een referendum over een grondwetswijziging om de rol van de president duidelijker te definiëren, zo meldt de Britse omroep BBC.

Grimsson wou eerst niet meedingen voor een nieuwe ambtstermijn. Maar een petitie met 30.000 handtekeningen deed hem van gedachten veranderen, aldus de krant Frettabladid. Hij is al sinds 1996 president van IJsland.

De belangrijkste tegenkandidate, de journaliste Thora Arnorsdottir, een moeder van drie kinderen, heeft geen politieke ervaring.

Ook Arnorsdottir staat niet bepaald te trappelen voor EU-lidmaatschap. ' In de huidige economische situatie is dat een kamer huren in een brandend gebouw', klonk het.

De resultaten worden zondagochtend verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud