Groei in eurozone daalt overwacht

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. ©Photo News

De economische groei in de eurozone is in februari onverwacht vertraagd. In China blijft de industriële activiteit dalen. Dat blijkt uit een maandelijkse peiling bij aankoopdirecteurs.

De PMI-indicator van de eurozone, die de groei in de privésector meet, brokkelde in februari met 0,2 punt af tot 52,7 punten. Economen hadden een stijging van de indicator tot 53,1 punten voorspeld. Een score boven 50 punten wijst op groei.

Vooral de cijfers over de industriële activiteit en over Frankrijk ontgoochelden. De Franse economie krimpt, terwijl de Duitse economie flink groeit.

De terugval van het ondernemersvertrouwen vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om haar monetair beleid verder te versoepelen. De ECB vergadert begin maart. Sommige economen verwachten een renteverlaging of een andere maatregel om de groei te stimuleren.

Ook uit China kwam er slecht nieuws. De PMI-indicator van de industriële activiteit in China daalde onverwacht met 1,2 punten naar 48,3 punten, het laagste peil in zeven maanden. Economen hadden een status quo op 49,5 punten voorspeld. De score onder 50 punten suggereert dat de industriële activiteit daalt.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud