Advertentie

Groeispurt tilt euro boven 1,1 dollar

©AFP

De economische groei in de eurozone is in maart gestegen naar het hoogste peil in bijna vier jaar. De euro reageerde positief en steeg even boven 1,10 dollar.

De conjunctuur in de eurozone is in maart voor de derde maand op rij sterk verbeterd. De zogenaamde PMI-indicator klom met 0,8 punt naar 54,1 punten, het hoogste peil in 46 maanden. Economen hadden een kleinere vooruitgang tot 53,6 punten voorspeld. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector, en omgekeerd.

In de industrie profiteren exporteurs van de zwakkere euro.
Chris Williamson
Hoofdeconoom Markit

De sterke versnelling van de groei geeft aan dat de daling van de olieprijs, de goedkope euro en de bazooka van de Europese Centrale Bank (ECB) beginnen door te sijpelen in de reële economie. De groei versnelt duidelijk in Duitsland en de periferie, maar vertraagt licht in Frankrijk.

'De groei in de dienstensector blijft hoger dan in de industrie, maar in beide sectoren versnelt de groei', zegt Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit, het bureau dat de PMI-indicator publiceert. 'In de industrie profiteren exporteurs van de zwakkere euro.' De lagere olieprijs verhoogt de koopkracht en de consumptie.

De euro verstevigde na de publicatie van de PMI-cijfers. De eenheidsmunt klom even bovan 1,10 dollar, maar noteert nog steeds bijna 10 procent lager dan begin dit jaar. Ook de beurzen profiteerden van de meevallende cijfers. De Europese aandelenmarkten bogen verlies om in winst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud