Groeiwonder Duitsland

Terwijl de rest van Europa in krimpmodus zit, blijft de Duitse economie op het groeipad (foto: AFP) ©AFP

Terwijl nagenoeg de rest van Europa krimpt, blijft de Duitse economie verbazen met groei. Economen waarschuwen wel dat de tweede jaarhelft moeilijker wordt, al vormt de sterke arbeidsmarkt en de binnenlandse vraag een stootkussen.

Eens te meer verrast de Duitse economie in positieve zin. Terwijl België, Spanje en Italië door de escalatie van de eurocrisis in het tweede kwartaal tegen een forse krimp aankeken en Frankrijk nipt een nulgroei lukte, groeide het Duitse bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal met 0,3 procent. Dat leren cijfers van het Duitse bureau voor de Statistiek, Destatis.

Volgens de Duitse cijferaars was de bescheiden groei - een vertraging tegenover de 0,5 procent groei in het eerste kwartaal - breed gedragen. Zowel de Duitse gezinsconsumptie als de uitvoer droegen bij aan de groei en compenseerden een terugval in de bedrijfsinvesteringen.

Ook de overheidsbestedingen droegen bij aan de groei. Dit in scherp contrast met Zuid-Europa, waar de overheid onder het waakzaam oog van Berlijn zwaar in de openbare financiën moeten snoeien. Jaar op jaar legt Duitsland 1 procent groei voor, waarmee het land in de muntunie alleen het kleine Slowakije moet laten voorgaan (zie tabel hiernaast).

'Nog maar eens een sterk kwartaal camoufleert het feit dat de sterkhouder ook besmet is met het eurocrisis', tempert ING-econoom Carsten Brzeski wel het optimisme. 'Het veiligheidsnet van goed gevulde orderboekjes en lage voorraden is snel verdund. En het feit dat de eerste bedrijven terug economische werkloosheid ('Kurzarbeit') invoeren, illustreert dat de crisis de arbeidsmarkt bereikt heeft.

Nog een teken aan de wand is de terugval van het vertrouwen bij de Duitse investeerders. De indicator van het ZEW-centrum voor economisch onderzoek in Mannheim zakt voor de vierde maand op rij. In augustus komt de teller op -25,5 te staan in vergelijking met -19,6 in juli. Slechter dan verwacht, want economen hadden volgens Bloomberg op -19,3 gerekend.

Binnenlandse vraag

Die arbeidsmarkt is ook cruciaal bij de vooruitzichten, stept Brzeski aan. 'Het toekomstig pad van de economie zal in belangrijke afhangen van de vraag of loonstijgingen en de sterke arbeidsmarkt zich in een duurzaam sterkere binnenlandse vraag vertalen. Laat ons dus vooral niet te sterk meegesleept worden in de schijnbaar onaantastbare Duitse economie.'

De Duitse economie houdt dus niet alleen goed stand, ze bleek ook nog meer crisisbestendig dan voorheen gedacht. Dat leren herziene cijfers voor de voorbije vier jaar. In 2010 groeide de Duitse economie met 4 procent in plaats van de eerder gerapporteerde 3,6 procent. Dat is de beste prestatie sinds de Duitse hereniging in 1990.

Duitsland kon de voorbije jaren de crisis vrij vlot doorstaan en is nu collectief 2 procent rijker dan bij de start van de crisis begin 2008 (zie grafiek). Frankrijk daarentegen slaagt er maar niet in de schade helemaal goed te maken en Italianen zijn gemiddeld liefst 7 procent armer dan bij de start van de crisis.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud