Grote belastinghervorming in Nederland van tafel

Alexander Pechtold (D66) staat de pers te woord nadat hij zich terugtrok uit de belastingonderhandelingen en zo een grootscheepse hervorming onmogelijk maakte. ©ANP

Er komt dan toch geen omvangrijke belastinghervorming in Nederland. D66-leider Alexander Pechtold is maandag opgestapt uit de onderhandelingen die hij voerde met het kabinet, de regeringspartijen VVD en PvdA en drie medeoppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie en SGP.

Verder onderhandelen heeft voor de overige partijen geen zin meer, omdat ze samen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben.

De Nederlandse regering was van plan om de belastingen grondig te hervormen, inclusief de verhoging van het laagste btw-tarief en het heffen van 'groene' taksen. Dezelfde recepten als bij de tax-shift in Belgiƫ lagen op tafel. Maar daarvoor was wel het akkoord met de vier oppositiepartijen nodig, en dat lukt nu niet.

Volgens Pechtold toonde de regering te weinig ambitie om meer banen te scheppen. Ook zat er in de plannen te weinig vergroening van het belastingstelsel en werd er te weinig gedaan om het stelsel van toeslagen en aftrekposten te vereenvoudigen. De andere partijen rond de tafel reageerden met grote teleurstelling op het opstappen van D66.

Het kabinet-Rutte zet wel door met een lastenverlaging van 5 miljard euro. Die zou zo'n 35.000 banen moeten opleveren. Het CDA heeft daar eerder al zijn steun voor uitgesproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud