Advertentie

Grote klopjacht naar daders ten noordoosten van Parijs

Franse politie zet klopjacht verder. ©EPA

De Franse politie kamt nauwgezet een gebied ten noordoosten van Parijs uit, op zoek naar de broers Said en Chérif Kouachi, de daders van de aanslag op Charlie Hebdo. In de Franse hoofdstad werden de lichten van de Eiffeltoren gedoofd.

De Franse anti-terreureenheid RAID en de speciale GIGN-interventietroepen zijn donderdag massaal aanwezig in en rond het dorpje Villers-Cotterêts, in het Noord-Franse departement Aisne, op ongeveer tachtig kilometer van Parijs. De elitetroepen zijn er op zoek naar de twee broers Saïd (34) en Chérif (32) Kouachi, die voortvluchtig zijn na hun aanslag woensdag op het satirische blad Charlie Hebdo. 

Said en Chérif Kouachi. ©AFP

Een gerant van een benzinestation in het dorpje Villers-Cotterêts herkende donderdag 'formeel de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo'. Ze bevonden zich aan boord van een grijze Renault Clio en waren in bezit van zware aanvalswapens, waaronder kalasjnikovs en raketlanceerders. 

Indicaties

De hele middag gingen de aanwijzingen over de aanwezigheid van de broers in de regio crescendo. France 3 meldde eerst op gezag van de prefectuur van het departement Oise dat de broers na hun opgemerkt bezoek aan het benzinestation hun voertuig achter zich lieten en een woning in Crépy-en-Valois, in de Oise, betrokken.

Dat kon niet bevestigd worden, al staat ondertussen wel vast dat de broers zich in de regio rond de dorpen Villers-Cotterêts en Crépy-en-Valoise bevinden. Rond de middag ontplooide een indrukwekkende troepenmacht zich daar aan het AVA-benzinestation. Even later plaatsten de diensten van premier Manuel Valls de regio Picardië, waaronder de Aisne en de Oise vallen, onder 'maximale waakzaamheid'. Op sociale media verschenen talrijke foto's van een troepenmacht in de straten van de dorpen. Schoolkinderen mochten er hun school niet verlaten. 

Verscheidene journalisten van het persbureau AFP konden vaststellen dat er een aantal huizen in de regio stelselmatig omsingeld werden. Een twintigtal RAID-troepen omsingelden een huis in Corcy, niet ver van Villers-Cotterêts. Ook een abdij in Longpont werd onderzocht.

Reims

Woensdagavond voerden de politie al operaties uit in stad Reims, samen met de speciale RAID-eenheden. Bij die operaties zouden er vier arrestaties gebeurd zijn. In totaal zijn er al zeven mensen in de omgeving van de twee broers opgepakt. 

Naast de twee broers is er nog een derde verdachte Hamyd Mourad (18). Die gaf zichzelf aan bij het commissariaat van Charleville-Mézières in het departement Ardennes. Hij kwam naar het bureau nadat zijn naam verscheen op sociale media. Zelf beweert Mourad op het moment van de aanslag op school te zijn geweest. De politie verdenkt Mourad ervan de 'chauffeur' tijdens de aanval te zijn geweest. 

Geen onbekenden

De twee broers zijn geen onbekenden voor het gerecht. Verscheidene media berichtten gisteren al dat de twee broers bekend stonden bij de veiligheidsdiensten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bevestigde donderdagochtend dat de broers inderdaad gevolgd werden. Er was wel geen juridische procedure meer lopende en er waren evenmin elementen die wezen op een imminente aanslag, aldus Cazeneuve. 'We nemen honderd procent onze voorzorgen, maar het risico is nooit nul', besloot Cazeneuve. 

De ID-kaart van Said Kouachi. ©AFP

Chérif Kouachi, de jongste van de twee, kwam in 2008 al voor de rechter na de ontmanteling van een netwerk, dat tussen 2003 en 2005 strijders ronselde om te gaan vechten in Irak. Hij werd toen veroordeeld tot drie jaar cel.  

De politie kon de daders identificeren omdat de identiteitskaart van Saïd Kouachi werd teruggevonden in de vluchtauto die de broers gebruikten bij de aanval. Vlak na de aanslag op Charlie Hebdo wisselden de broers van vluchtauto. 

Eiffeltoren

Op verschillende plekken in Frankrijk vinden donderdagavond weer manifestaties plaats. 's Avonds gingen de lichten van de Eiffeltoren uit als eerbetoon.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud