Hagia Sophia in Istanboel opnieuw moskee

De Hagia Sophia in Istanboel wordt weer een moskee. ©BELGA

De wereldberoemde Hagia Sophia in Istanboel wordt weer een moskee. Turks president Recep Tayyip Erdogan tekende vrijdag een decreet waardoor moslims weer kunnen bidden in het historische gebouw.

De Hagia Sophia krijgt nog maar eens een nieuwe bestemming. Het gebouw was ooit een kerk, werd daarna een moskee en nog later een museum. Nu verandert het opnieuw in een gebedshuis voor moslims.

Een Turks hof maakte vrijdag de weg vrij voor de bestemmingswijziging. De rechters vernietigden een besluit van de Turkse regering uit 1934. Dat maakte van de Hagia Sophia, toen al eeuwen een moskee, een museum.

Volgens de rechters werd die stap illegaal genomen. Vrijwel meteen na de uitspraak van het hof ondertekende de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een decreet waardoor moslims weer kunnen bidden in het historische gebouw.

Erdogan

Het idee om van de Hagia Sophia, die op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, weer een moskee te maken, komt van president Erdogan. Het plan kreeg felle kritiek uit onder meer de orthodox-christelijke landen Griekenland en Rusland. Ook de vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas keerde zich tegen het plan.

De Hagia Sophia werd in de 6de eeuw door de Byzantijnen als kathedraal gebouwd. Het imposante gebouw in de toenmalige Byzantijnse hoofdstad Constantinopel gold ooit als het middelpunt van de orthodox-christelijke wereld. Vandaag is het een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Istanboel. Vorig jaar kreeg het 3,8 miljoen bezoekers over de vloer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud