Advertentie

Half miljoen Roemenen op straat tegen regering

©EPA

Hoewel premier Sorin Grindeanu een omstreden wet rond corruptie heeft ingetrokken, zwelt het protest in Roemenië alleen maar aan.

Zondagavond zag Roemenië de grootste protesten uit zijn geschiedenis. Alleen in de hoofdstad Boekarest kwamen zeker 300.000 mensen op straat. In de rest van het land nog eens zoveel.

De Roemeense premier Sorin Grindeanu. ©REUTERS

De demonstranten eisen het aftreden van de regering van premier Sorin Grindeanu. Ze spreken van een groot wantrouwen in de regering en vinden dat de recente ontwikkelingen de geloofwaardigheid van de regerende coalitie helemaal onderuit hebben gehaald.

Grindeanu had aanvankelijk een versoepeling gepland van de strafwet voor machtsmisbruik. Het idee was dat corruptiemisdrijven onder de 44.000 euro niet langer zouden worden aangepakt. Zo zouden tientallen politici die overtredingen hadden begaan worden vrijgesteld.

Na grote protesten trok de premier het voorstel terug in, maar dat lijkt dus niet te volstaan om de onvrede bij veel Roemenen weg te werken. De massa demonstranten eist het ontslag van de regering. Justitieminister Florin Iordashe zegt ook nog steeds te geloven dat de voorgestelde veranderingen nodig zijn.

De premier lijkt voorlopig niet op de vraag van de demonstranten te willen ingaan. Volgens hem zal de regering enkel aftreden als er een motie van wantrouwen wordt gestemd in het parlement, waar zijn sociaaldemocraten de plak zwaaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud