Het fotomoment | Mikhail opent de dans

De Russische veteraan Mihail Stepulev die de overgave van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog herdenkt. ©REUTERS

Uit de beeldenweelde van de week kiest Rik Van Puymbroeck een foto of reeks die een moment onze aandacht verdient.

Deze woorden schrijvend, klinkt een liedje van Bill Withers op de achtergrond en het past bij deze foto. Ook al is Mikhail Stepulev geen veteraan van Vietnam en verloor hij zijn arm niet. Maar oorlog is oorlog en oorlog is overal onwezenlijk. Zo zingt Bill Withers voor Mikhail Stepulev: ‘If you’re like me, you’ll remember it like anybody remembers any war. One big drag.’ Op dat slepende ritme kun je dansen, op die ene tegel, of op dat aandoenlijk stukje beton, zo vlak bij die barst. Stilletjes heen en stilletjes weer leidt Mikhail het meisje, zoals in zijn beste dagen. Denkend, met de zanger, ‘about young guys who were like I was when I was young.’

Het kleurrijke spandoek wenst Mikhail en al die andere veteranen een mooie herdenkingsdag, 75 jaar na de overgave van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. De oorlog stopt nooit, maar het is toch goed te herdenken en Mikhail Stepulev deed dat in het Russische Tara, zoals Lou Myers in Londen, Seman Kleinmann in Berlijn en Pavel Yakovenko in Horlivka. Iedereen soldaat, ieder zijn oorlog, ieder zijn leed, ieder zijn wonden, ieder zijn verhaal. Misschien dansen Mikhail en zijn meisje wel op de Kijé-suite van Prokofjev. Ieder zijn muziek. Ieder zijn troost.

Over fotografie zijn boeken volgeschreven, al dan niet geïllustreerd met foto’s, maar aan het einde komt het toch neer op smaak. Zoals bij muziek, kunst, boeken, tv-programma’s, interieurs en eten. Niets is beter dan iets anders. Ieder zijn goesting. Dus waarom dan deze foto? Om Mikhail, zijn medailles, zijn hand op haar rug, het beton, de barst, het spandoek als decor, de dj, het licht, het tafeltje, het meisje met de jurk.

Op repeat bleef Bill Withers ondertussen zingen. Het liedje heet ‘I Can’t Write Left Handed’ en met al die hoofdletters (zo gaat dat bij liedjes) herdenkt de sinds kort betreurde zanger al die helden. Die van 1918, die van 1945, die van Vietnam en die van dit jaar.

Dat we maar snel weer mogen dansen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud