Hevige confrontaties in Oekraïne

Op het Onafhankelijkheidsplein blijven betogers banden in brand steken (Foto: EPA). ©EPA

In de Oekraïense hoofdstad Kiev loopt de situatie weer helemaal uit de hand. Honderden manifestanten gingen donderdagmoren in de aanval tegen de ordetroepen op het Onafhankelijkheidsplein. Bij de nieuwe clashes tussen betogers en ordetroepen vielen volgens de laatste berichten al zeker 100 doden.

Na een nacht van relatieve rust op en rond het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev loopt de situatie donderdagmorgen helemaal uit de hand. Journalisten ter plaatse maken gewag van zeker 100 doden.

De spanningen liepen weer op nadat honderden betogers in de aanval gegaan waren tegen de ordetroepen. Ze bestookten de ordediensten onder meer met molotovcocktails. 

Live beelden via Espreso.tv:

Controle

Met hun actie willen de demonstranten weer de controle verwerven over het hele plein. In de nacht van dinsdag op woensdag hadden de betogers een derde van het plein moeten opgeven nadat de oproerpolitie een grote charge uitgevoerd had. 

De betogers lijken in hun opzet te slagen. Volgens de Oekraïense televisie namen de demonstranten een agent gevangen. 'De ordetroepen zijn weer van het Onafhankelijkheidsplein verdreven. Het plein is weer onder controle van de betogers', luidt het.

De ordediensten beantwoordden de charge van de betogers met een spervuur aan rubberkogels. Volgens de meest recente berichten schoten de ordetroepen ook met scherp. 

De autoriteiten maakten ook gewag van 'tientallen' doden en gewonden onder de ordediesten. Volgens hen zijn scherpschutters onder de manifestanten verantwoordelijk voor de opflakkering van het geweld. De oppositie betoogt dan weer dat het regime scherpschutters inzet.

De autoriteiten beslisten inmiddels ook de regeringsgebouwen uit voorzorg te ontruimen.

Bestand

De nieuwe escalatie van het geweld lijkt aan te geven dat de politieke oppositie in het land geen controle heeft over de meest radicale betogers op en rond het Onafhankelijkheidsplein.

Want woensdagavond laat hadden de belangrijkste oppositieleiders nog een bestand gesloten met president Viktor Janoekovitsj.

'De verschillende partijen hebben zich bereid verklaard tot een bestand. We gaan ook de onderhandelingen hervatten om het bloedvergieten te stoppen en de situatie in het land te stabiliseren, in het belang van de sociale vrede', lieten president en oppositie weten.

Chargeren

Het bestand kwam er enigszins verrassend. Want enkele uren voor de aankondiging van het bestand hadden de autoriteiten nog laten weten dat de ordediensten woensdagavond opnieuw zouden chargeren om de demonstranten van het Onafhankelijkheidsplein te verdrijven. 

In de nacht van dinsdag op woensdag waren ze er met hun operatie al in geslaagd een derde van het plein - waar zich sinds eind november een tentenkamp van de tegenstanders van Janoekovitsj bevindt - te heroveren op de betogers.

Oplossing

Intussen zoekt de internationale gemeenschap mee naar een definitieve oplossing van het conflict in Oekraïne. De Europese Unie stuurt vandaag de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk naar Kiev voor een bemiddelingspoging. Ook Guy Verhofstadt trekt naar Kiev.

Door de escalatie van het geweld donderdagvoormiddag was het even onduidelijk of de geplande ontmoeting van de Europese ministers met president Janoekovitsj nog zal plaatsvinden. Volgens sommige berichten hadden de ministers Kiev zelfs spoorslags verlaten na de opflakkering van het geweld.

Een woordvoerder van president Janoekovitsj liet even voor 11 uur Belgische tijd evenwel weten dat de ontmoeting met de EU-ministers 'aan de gang' was.

Sancties

Donderdagnamiddag buigt Europa zich ook over de afkondiging van sancties tegen de machthebbers in Kiev. De Verenigde Staten namen al maatregelen. Ze trokken de visums in van 20 topfunctionarissen van het Oekraïense regime omdat Washington hen verantwoordelijk acht voor de dodelijke repressie in Kiev.

Ook de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) waarschuwde de autoriteiten in Kiev al. 'De samenwerking met Oekraïne loopt gevaar als het leger ingrijpt tegen de betogers', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud