Historisch veel schol in de Noordzee

Er is weer schol, maar met de kabeljauw gaat het nog steeds niet goed (Foto Jean-Jacques Soenen)

Er zwemt op dit moment naar schatting 589.300 ton volwassen schol in de Noordzee. Dat is een historisch hoge stand, die de afgelopen 50 jaar niet meer is bereikt. De toename is grotendeels te danken aan vermindering van de druk op de visstand door visserij.

Dat hebben wetenschappers van onderzoeksinstituut Imares van de Wageningen Universiteit (WUR) vrijdag meegedeeld. De wetenschappers presenteren vrijdag de vangstadviezen voor 2013 aan het ministerie van Economische Zaken en de visserijsector. De vangstadviezen zijn opgesteld door de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES).

Het vangstquotum voor schol - in Vlaanderen beter bekend als pladijs - kan met maximaal 15 procent omhoog. Ook met de haring gaat het redelijk goed aldus Imares, zodat het vangstquotum voor deze vis ook met 1 procent omhoog kan.

Met de kabeljauw is het nog steeds slecht gesteld. Pogingen om de stand te herstellen, hebben onvoldoende effect, zodat de aanwas van jonge vis in gevaar is. De wetenschappers adviseren dan ook om het vangstquotum te verlagen tot maximaal 25.400 ton. Eigenlijk zou er een totaal vangstverbod op kabeljauw moeten komen om de vis snel weer boven de veilige biologische grens te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud