Advertentie

Hoge energieprijzen gaven Europese lidstaten al 10,8 miljard euro extra inkomsten

Europees commissaris voor Energie Kadri Simson. ©EPA

De Europese Commissie onderzoekt de aanleg van strategische gasvoorraden. Op korte termijn moeten lidstaten de energierekening van gezinnen en bedrijven blussen, met bijvoorbeeld de 10,8 miljard euro extra inkomsten dit jaar uit de handel in uitstootrechten.

De Europese Commissie stelde woensdag haar 'gereedschapskist' tegen de hoge energieprijzen voor. Dat receptenboekje voedt de moeilijke discussie eind volgende week onder de Europese leiders. De gestegen energieprijzen treffen de al kwetsbare landen in Zuid- en Oost-Europa harder. De weerstand tegen de Europese klimaatagenda zwelt er aan, vooral tegen de CO2-belasting op fossiele brandstoffen voor transport en gebouwen vanaf 2026.

Green Deal

Met de gereedschapskist probeert de Commissie de kool en de geit te sparen: steun toelaten aan kwetsbare consumenten en bedrijven en tegelijk versneld inzetten op de groene transitie. Europa was in 2019 nog voor 61 procent afhankelijk van ingevoerde energie. Dat is meer dan de 56 procent in 2020.

Europese fiscale en concurrentieregels laten al inkomenssteun toe voor gezinnen met energiearmoede, maatregelen die vermijden dat consumenten afgesloten worden en gerichte belastingverlagingen of checks voor bedrijven. De meeste lidstaten hebben dergelijke maatregelen op stapel staan. De Belgische regering verlengde het sociaal tarief en biedt 1 miljoen gezinnen een bijkomende korting van 80 tot 100 euro. Volgend jaar daalt de energiefactuur door de omzetting van de vele federale heffingen in accijnzen.

De Commissie suggereert nu dat lidstaten gebruik kunnen maken van de extra inkomsten die ze dit jaar krijgen uit de veiling van CO2-uitstootrechten. Koolstof is naar de recordprijs van 60 euro per ton gestegen. Tussen 1 september 2020 en 30 augustus 2021 leverde de veiling van vervuilingsrechten Europese lidstaten 26,3 miljard euro op. Voor de eerste negen maanden van dit jaar betekent dat 10,8 miljard euro aan extra inkomsten, berekende de Commissie. Ook andere milieutaksen kunnen gebruikt worden om de sociale noden te lenigen.

Gasvoorraden

Tijdens de oliecrisis in de jaren 70 beslisten de Europese lidstaten gezamenlijke olievoorraden aan te leggen. Een gelijkaardige wettelijke verplichting voor gasvoorraden bestaat niet op Europees niveau, maar de Commissie ziet er wel brood in. In ongeveer de helft van de lidstaten bestaan nationale verplichtingen voor het aanhouden van een strategische reserve.

Voor gas is Europa voor 90 procent afhankelijk van invoer. De nationale opslagcapaciteit is goed voor slechts 20 procent van de vraag.

Voor gas is Europa voor 90 procent afhankelijk van invoer. De nationale opslagcapaciteit is goed voor slechts 20 procent van de vraag. De Commissie belooft ook een onderzoek naar gezamenlijke gasaankopen, maar de Europese concurrentieregels bieden daar weinig ruimte voor.

De Commissie zet in op een versnelde overgang naar hernieuwbare energie, zoals ook het Internationaal Energiebureau IEA aangeeft. Lidstaten kunnen daartoe het geld uit het Europees herstelplan aanwenden. 'Het tijdig aanleveren van vergunningen blijft een van de belangrijke flessenhalzen', merkt Europees commissaris voor Energie Kadri Simson op.

Gas blijft wel nog wegen op de elektriciteitsprijs. De Franse vraag naar een ander prijsmechanisme voor elektriciteit schuift de Commissie door naar de Europese energieregulatoren. Zij moeten tegen april 2022 onderzoeken of aanpassingen nodig zijn aan wetgeving en design van de Europese elektriciteitsmarkt. Zelf morrelen aan de prijzen voor zowel energie als CO2 sluit de Commissie uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud