opmerkelijk

Hollande praat mond voorbij over ECB

Dat de Franse president zo zeker lijkt van zijn stuk, zou kunnen insinueren dat hij toch al meer weet dan hoort. ©AFP

Tijdens een toespraak voor zakenlui in het presidentiële Élysée heeft de Franse president François Hollande gezegd dat donderdag de ECB een fors geldinjectie zal aankondigen. Zijn uitspraak is opmerkelijk, gezien de ECB volledig onafhankelijk hoort te beslissen over dergelijke maatregelen.

‘Donderdag zal de Europese Centrale Bank de beslissing nemen om overheidsobligaties op te kopen’, zei Hollande. ‘Dat zal voor heel wat liquiditeit zorgen op de Europese markten, en groei weer mogelijk maken.’

Op zich is de aankondiging van Hollande weinig verrassend. De meeste economen gaan ervan uit dat Draghi inderdaad met zijn ‘bazooka’ op de Europese economie zal vuren. Het zou eerder verbazen mocht er donderdag alsnog een andere aankondiging volgen bij de ECB.

'Hypothese'

Maar Hollande gooide wel hoge ogen door al op de feiten vooruit te lopen. Normaal gezien beslist de centrale bank volledig onafhankelijk van de staatshoofden, en communiceert ze niet op voorhand over een beslissing zoals de ‘quantative easing’ (QE).

Dat de Franse president zo zeker lijkt van zijn stuk, zou kunnen insinueren dat hij toch al meer weet dan hoort. Na de toespraak kwam Hollande daarom snel op zijn woorden terug. Het ging enkel om een 'hypothese', sust een woordvoerder, er zouden nog geen beslissingen gevallen zijn.

Dat de kopstukken van de ECB, zoals voorzitter Mario Draghi, ten rade gaan bij Europese leiders, is natuurlijk verre van abnormaal. Vorige week ging Draghi nog op de koffie bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Vooral Duitsland verzet zich fel tegen het Europese stimulusprogramma dat de ECB achter de hand houdt.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud