Advertentie

Hollande wil grondwetswijziging tegen terreur

François Hollande riep uitzonderlijk het voltallige Franse parlement bijeen in het kasteel van Versailles. ©EPA

Na de Parijse aanslagen heeft Frans president François draconische maatregelen aangekondigd. De noodtoestand wordt met drie maanden verlengd, er komt meer geld voor de politie, dubbele nationaliteiten kunnen afgepakt worden en de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië wordt fors opgeschroefd.

Op het paleis van Versailles zijn de leden van beide kamers van het Franse parlement - de Assemblée Nationale en de Senaat - uitzonderlijk bijeengekomen. Socialistisch president François Hollande kondigde er een reeks crisismaatregelen aan, die de terreuraanslagen van vorige vrijdag in Parijs moeten vergelden, en een herhaling van het bloedbad voorkomen. 'We moeten meedogenloos zijn', aldus de Franse president.

Hollande investeert in de eerste plaats fors in de veiligheidsdiensten. Politie en gendarmerie krijgen er 5.000 manschappen bij. Voor het gevangeniswezen en de juridische diensten komen er 2.500 extra jobs, terwijl de douane duizend werknemers meer krijgt. De geplande inkrimping van het leger wordt teruggeschroefd.

Dat de wankele Franse staatsfinanciën daardoor extra belast worden, noemt Hollande 'mijn verantwoordelijkheid'. 'Het veiligheidspact is nu belangrijker dan het stabiliteitspact', verwees Hollande naar de budgettaire grenzen die de lidstaten van de eurozone zich oplegden.

Opmerkelijk is dat Hollande het parlement ook vraagt de grondwet te wijzigen om de terreurdreiging beter te bestrijden. Zo wil hij de noodtoestand, die de president dit weekend over het hele land afriep, verlengen tot drie maanden. Volgens een wet uit 1955 kan dat nu maximaal twaalf dagen. Zolang de noodtoestand van kracht is, kan het Franse gerecht makkelijker verdachten onder huisarrest plaatsen, huiszoekingen uitvoeren en samenscholingen verbieden. Ook moet het leger volgens Hollande meer bevoegdheden krijgen.

Fransen met een dubbele nationaliteit moet volgens Hollande ook de Franse identititeit afgepakt worden als blijkt dat ze betrokken zijn bij terreurdaden. Wie een 'terreurdreiging' vormt, moet tevens de toegang tot Frankrijk ontzegd kunnen worden.

Tegelijk wil Hollande het voortouw nemen in de internationale strijd om 'Islamitische Staat uit te roeien'. Zondagnacht voerden Franse gevechtsvliegtuigen al een reeks bombardementen uit op Raqqah, de facto de hoofdstad van IS in Syrië. Die luchtaanvallen worden volgehouden en nog opgeschroefd.

Hollande wil in de VN-Veiligheidsraad ook snel de internationale gemeenschap op een lijn krijgen voor aanvallen op IS-bolwerken. Daarvoor ontmoet hij binnenkort zijn Amerikaanse en Russische ambtgenoten, Barack Obama en Vladimir Poetin. Ook met Iran, Turkije en de Arabische Golfstaten staat crisisoverleg gepland.

Aan de Europese Unie tot slot vraagt Hollande een meer gecoördineerde aanpak van terugkerende Syriëstrijders. Grenscontroles moet weer ingevoerd worden, net als de uitwisseling van passagiersgegevens in de luchtvaartsector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud