Hongaars veto ontsiert EU-bemiddeling in Israëlisch conflict

De Europese buitenlandchef Josep Borrell. ©EPA

26 Europese ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie de Belgische Sophie Wimés, vragen 'het herstel van een politieke horizon' voor Israël en de Palestijnen. Hongarije brengt een valse noot in de Europese poging tot bemiddeling.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken overlegden dinsdag informeel over de escalatie van geweld tussen Israël en de Palestijnen. 26 van de 27 lidstaten konden zich vinden in de inhoud en toon van een gezamenlijk standpunt. Hongarije weigerde dat Europees standpunt te onderschrijven.

De 26 benadrukken dat de prioriteit de onmiddellijke stopzetting van geweld en het effectief toepassen van een staakt-het-vuren is. Europa eist ook volledige humanitaire toegang tot Gaza. De vele burgerdoden, onder wie een hoog aantal kinderen en vrouwen, zijn onaanvaardbaar, benadrukte de hoge vertegenwoordiger van het Europees Buitenlands Beleid, Josep Borrell, na afloop.

Europa veroordeelt de raketaanvallen van Hamas en steunt het recht van Israël om zichzelf te verdedigen, maar dat moet proportioneel gebeuren en met respect voor de internationale mensenrechten, benadrukt Borrell. Hij blijft paraat om samen met de VS en andere regionale machten in de regio te werken aan een politieke oplossing voor het conflict.

Het status quo is geen oplossing. Er moet naar een politieke oplossing voor het conflict worden gezocht.
Josep Borrell
EU-vertegenwoordiger van het Buitenlandse Beleid

De 26 landen die wel de verklaring mee onderschreven, staan achter Borrell, De meest opvallende passage in de verklaring is de vraag om ‘een politieke horizon te herstellen'. Het status quo is geen optie, zegt Borrell: 'Er moet naar een politieke oplossing voor het conflict worden gezocht.'

Politieke oplossing

Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, die het EU-overleg actief voorbereidde, ziet de ruime Europese steun aan Borrell als een engagement om 'actief bij te dragen aan het herstel van de politieke horizon van een tweestatenoplossing en het hervatten van de onderhandelingen'. Borrell vindt ook Palestijnse verkiezingen een prioriteit.

De Europese Unie moet actief bijdragen tot het herstel van de politieke horizon van een tweestatenoplossing en het hervatten van de onderhandelingen.
Sophie Wilmès
Minister Buitenlandse Zaken

'Ik vind het moeilijk om te begrijpen hoe je dat niet kunt steunen', zei Borrell na het overleg, met een duidelijke vingertje naar Hongarije. De Hongaarse premier Viktor Orban is notoir tegendraads in het Europees buitenlands beleid, met zijn goede banden met Rusland en China. Hongarije was ook het eerste EU-land dat, in het zog van de Amerikaanse president Donald Trump, een handelsmissie opende in Jeruzalem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud