Hongaarse premier Orbán scherpt strijd tegen Soros aan

De Hongaarse premier Viktor Orban lijkt onaantastbaar na zijn verkiezingszege. ©AFP

Twee weken na zijn verkiezingszege schroeft de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn strijd tegen de Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros op. Hij sprak gisteren zijn steun uit voor de publicatie van lijsten die volgens hem het ‘netwerk van Soros’ blootleggen.

Orbán beschuldigt Soros ervan zijn stichting Open Society Foundations als vehikel te gebruiken om de Hongaarse politiek te manipuleren.

Onder de titel ‘De mensen van de speculant’ publiceerde een regeringsgezind tijdschrift vorige week een lijst met 200 namen van mensen die door Soros zouden worden betaald. Het ging om medewerkers van ngo’s, onderwijzers en journalisten. ‘Ik moedig vooral de pers aan om de mensen op de hoogte te brengen van de feiten en zo veel mogelijk netwerken te onthullen’, zei Orbán gisteren.

De oppositie vreest dat de publicatie van de ‘zwarte lijst’ het begin van een repressieve strijd tegen onafhankelijke organisaties en partijen wordt. Door zijn zege kan Orbáns partij Fidesz rekenen op een tweederdemeerderheid in het parlement en lijkt de premier onaantastbaar. Hij bereidt een wet voor die de vrijheid van ngo’s zwaar aan banden legt, wat stevige kritiek van de Europese Commissie opleverde.

Volgens Orbán wil Soros tienduizenden vluchtelingen naar Hongarije laten overkomen. De filantroop met Hongaarse roots financiert in Boedapest onder andere de Central European University, die door Orbán met sluiting is bedreigd.

De Open Society Foundations liet gisteren weten dat de stichting overweegt Hongarije te verlaten. ‘Je begrijpt wel dat ik hier niet in huilen ga uitbarsten’, zei Orbán in een reactie op die mededeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud