Advertentie

Hongaarse premier stelt EU in vraag

De Hongaarse premier Orban deed al vaker opmerkelijke uitspraken over de EU en is geregeld het mikpunt in massademonstraties.

De Hongaarse conservatieve premier Viktor Orban stelt de Europese Commissie in vraag wegens een slecht crisisbeheer. Orban deed die uitspraken in het Roemeense Tusnadfürdö, op zo'n 230 kilometer ten noorden van Boekarest, waar een belangrijke Hongaarse minderheid leeft.

'Het moet gezegd: de crisis is in feite de crisis van Brussel. Brussel is het grootste obstakel in de zoektocht naar goede oplossingen om de economische problemen op te lossen,' verklaarde hij tegenover duizenden sympathisanten. 

Orban, die wel vaker de 'decadentie' van het Westen aanklaagt en die eerder de macht in Brussel vergeleek met het 'nieuwe Moskou', liet zaterdag zijn ontgoocheling over de Europese regeringsleiders blijken. 'Tijdens de jaren '90 was het kwestie om zoveel mogelijk westelijk Europa te kopiëren. Maar vandaag valt er niets meer te kopiëren.'

'Het slechte nieuws dat de eurozone bedreigt, komt vanuit het Westen, en er zijn geen Europese recepten om de crisis te bezweren,' voegde Orban eraan toe. Een dag eerder kreeg het hoofd van de Hongaarse regeringsploeg al heftige politieke reacties te verwerken, na de uitspraak dat 'hij hoopt dat het niet nodig zal zijn een nieuw systeem te installeren in plaats van de democratie'. 'Er is wel nood aan nieuwe economische systemen en nieuwe ideeën', verklaarde hij vrijdag in Boedapest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud