Hongaren massaal de straat op tegen Orbán

Al een maand lang protesteren Hongaren tegen de 'slavenwet' van premier Orbán. ©AFP

De Hongaarse vakbonden hebben zaterdag opgeroepen tot betogingen in het hele land tegen de ‘slavenwet’ die premier Orbán heeft doorgedrukt.

In hoofdstad Boedapest zijn duizenden mensen samengekomen, maar ook in een tiental andere Hongaarse steden wordt betoogd. De acties zouden kunnen uitmonden in de eerste nationale staking sinds het einde van het communisme.

De vakbonden – en een groot deel van de bevolking – zijn bijzonder boos over een controversiële arbeidswet die midden december werd goedgekeurd door het Hongaarse parlement. Dat wordt gedomineerd door Fidesz, de partij van Viktor Orbán.

De wet geeft werkgevers het recht om van hun werknemers tot 400 overuren per jaar te eisen. Bedrijven kunnen hun werknemers daarmee vragen om het equivalent van zes dagen per week te werken. De werkgevers krijgen tot drie jaar tijd om de overuren uit te betalen.

Vier op de vijf tegen

Tegen de nieuwe arbeidswet, die ‘slavenwet’ is gedoopt, wordt al ruim een maand geprotesteerd. Volgens een peiling zouden vier op de vijf Hongaren tegen de wet gekant zijn. Het protest zwelt aan en is stilaan uitgemond in een verzet tegen het strakke bewind van Orban, een premier met duidelijk dictatoriale trekken.

Hij heeft sinds zijn terugkeer aan de macht in 2010 stelselmatig zijn macht uitgebreid door onder meer justitie en media te muilkorven. Zijn machtsgreep was mogelijk door de grote verdeeldheid van de Hongaarse oppositie.

Tot dusver wil Orbán echter niet inbinden. Hij focust momenteel vooral op de Europese verkiezingen, waar hij een nationalistisch blok aan de macht hoopt te brengen.

De Hongaarse economie draait intussen wel op volle toeren, terwijl de werkloosheid laag is. Door de vergrijzing is er stilaan zelfs een tekort aan arbeidskrachten, een trend die nog versterkt is door emigratie en de anti-immigratiepolitiek die Orbán voert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud