Hongarije klasseert internettaks na massaprotest

De Hongaarse premier Victor Orban lijkt toe te geven aan de demonstranten. ©EPA

De Hongaarse premier Viktor Orbán bergt voorlopig zijn plannen voor een internettaks op. Nadat hij die een week geleden had aangekondigd, volgde een storm van protest, in eigen land en in Europa. Maar lang niet iedereen is overtuigd dat de kwestie nu definitief van de baan is.

50 eurocent. Zoveel taks had Orbán vanaf volgend jaar graag willen heffen per gebruikte gigabyte. Al zou er per huishouden een maandelijks plafond komen van 700 Hongaarse forint, omgerekend 2,3 euro. Hongarije zou zo het eerste Europese land worden dat een dergelijke belasting invoert.

Dit is geen maatregel om het overheidsbudget op te krikken, wel een nieuwe manier waarmee de overheid het volk van informatie wil afschermen.
Demonstranten

De reacties die op het voorstel volgden waren bijzonder heftig. Tienduizenden demonstranten kwamen op straat. Zij zien de taks als teken aan de wand voor het beleid van hun premier. Dit is geen maatregel om het overheidsbudget op te krikken, wel een nieuwe manier waarmee de overheid het volk van informatie wil afschermen, klonk het bij de demonstranten.

Logische uitbreiding

Orbán en zijn minister van Mobiliteit houden nochtans vol dat de taks niet meer dan is dan een logische uitbreiding van de telecomtaks die al bestaat. Mensen telefoneren nu meer en meer via het internet, luidt de redenering, de belastingheffing moet dus volgen. De taks zou bovendien in de eerste plaats telecombedrijven moeten belasten, die volgens de overheid met grote winsten gaan lopen.

Deze taks kan simpelweg niet worden geïntroduceerd in de huidige vorm. Het debat is helemaal ontspoord.
Viktor Orbán
Premier Hongarije

Veel Hongaren hechten weinig geloof aan die uitleg. Het eerdere beleid van hun premier – die met zijn rechtse Fidesz-partij over een tweederde meerderheid beschikt - doet hen anders vermoeden. Orbán richtte bijvoorbeeld een media-autoriteit op die enkel bestaat uit leden van zijn eigen partij. En in een speech deze zomer zei hij zelfs een einde te willen maken aan de ‘liberale democratie’ in zijn land, ten voordele van een ‘niet-liberale staat’. ‘Rusland en China zijn niet-liberale maar toch succesvolle naties’, verdedigde hij zich toen.

Europa

Ook vanuit Europa kreeg Orbán nog maar eens bakken kritiek na zijn aankondiging van de internettaks. Aftredend eurocommissaris Neelie Kroes trok hard van leer. ‘Het is een schande’, zei ze. ‘Hongarije scoort al onder het EU-gemiddelde wanneer het gaat om digitale ontwikkeling. Het is daarom een bijzonder slecht idee om net daar taksen op te gaan heffen.’  Ze vreest ook dat het een precedent zou kunnen worden voor elders.  

Van tafel

Hongarije scoort al onder het EU-gemiddelde wanneer het gaat om digitale ontwikkeling. Het is daarom een bijzonder slecht idee om net daar taksen op te gaan heffen
Neelie Kroes
Aftredend Eurocommissaris voor Digitale Agenda

Na al het tegenwerk, lijkt premier Orban op vrijdag dan toch te plooien. 'Deze taks kan simpelweg niet worden geïntroduceerd in de huidige vorm’, zei hij. ‘Het debat is helemaal ontspoord. Voor de overheid is die taks nochtans altijd een volstrekt technische zaak geweest.’

Maar niet iedereen gelooft dat het voorstel definitief de schuif ingaat. In 2012 deed er zich een gelijkaardig voorval voor. Dat jaar kwamen studenten massaal op straat toen de overheid bekend maakte de subsidies aan universiteiten te zullen verminderen. Orbán leek toe te geven, en maakte de beslissing ongedaan. Toen het protest wat later weer ging liggen, werden de besparingen alsnog doorgevoerd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud