Hongarije op ramkoers met geldschieters

Hongaren betogen al een tijdje tegen de nieuwe wet die premier Orban (op de affiche afgebeeld als Matyas Rakosi, de communistische leider na WO II) door het parlement jaagt (foto: Reuters)

Hongarije keurde vrijdag de controversiële wet goed waardoor de regering de facto haar centrale bank muilkorft. Daarmee zit Boedapest op ramkoers met de ECB en IMF, bij wie het land nochtans in november voor noodsteun aanklopte.

Het Hongaarse parlement stemde vrijdag vlak voor oudejaar dan toch de controversiële wet die de centrale bank (MNB) de facto tot een vazal van de regering maakt.

De diplomatieke druk op premier Viktor Orban was nochtans groot. Zowel de Europese Unie, de Europese Centrale Bank, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hadden scherpe kritiek geuit op de wet, maar Orban legde die ongegeneerd naast zich neer.

Zaterdag verzekerde Orban de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso dat de controversiële fusie tussen de Hongaarse Centrale Bank en de autoriteiten die de financiële instellingen controleren er niet komt voor 2013. Orban liet Barroso per brief weten dat de optie zeker niet wordt gelicht vooraleer het mandaat van de gouverneur van de MNB, Andras Simor, afloopt. Het mandaat van Simor loopt tot maart 2013.

De wet zal de gesprekken over een Hongaars hulppakket van 15 tot 20 miljard euro niet bepaald vergemakkelijken.

Gevreesd wordt dat Andras Simor, de gouverneur van de MNB en een politieke tegenstander van Orban, geen plaatsvervangers meer zal kunnen benoemen. Ook de Monetaire Raad die over de rente beslist, wordt uitgebreid met stromannen van de regering.

De Fidesz-partij van Orban beschikt over een tweederdemeerderheid zodat de wet moeiteloos werd goedgekeurd.

Machtsuitbreiding

Sinds de verkiezingsoverwinning van april 2010 heeft Orban stelselmatig zijn macht op slinkse wijze uitgebreid. Hij heeft de Hongaarse grondwet gewijzigd en een aantal wetten laten stemmen die enkel ongedaan kunnen worden gemaakt door een tweederdemeerderheid.

Daarbij werd onder meer de macht van het hooggerechtshof en de media ingeperkt. Bovendien werd het kiessysteem herzien.

Vrijdag werd ook een grondswetswijziging doorgevoerd. Voortaan wordt de Hongaarse socialistische partij verantwoordelijkheid gehouden voor de misdaden tijdens de communistische overheersing. En de procureur-generaal, een getrouwe van Orban, mag in de toekomst kiezen welke zaak voor welke rechtbank komt.

Vragen

De Europese Commissie kondigde vrijdagavond aan dat de hervormingen grondig onderzocht zullen worden. Commissievoorzitter José Manuel Barroso stuurde Orban donderdag al een brief om hem eraan te herinneren dat Hongarije de Europese wetgeving moet respecteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud