Horst Seehofer bevestigt vertrek als CSU-voorzitter

Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken. ©AFP

Nadat bondskanselier Angela Merkel haar politiek afscheid had aangekondigd, heeft nu ook Horst Seehofer - haar belangrijkste criticus - zijn vertrek als partijvoorzitter aangekondigd. Hij blijft voorlopig wel aan als minister.

Horst Seehofer (69), de voorzitter van de Beierse CSU - de zusterpartij van Merkels CDU - en Duits minister van Binnenlandse Zaken, stelt zich volgend jaar niet meer kandidaat als voorzitter van zijn partij. Dat had het Duitse persagentschap dpa vernomen in CSU-kringen en heeft Seehofer nu ook zelf bevestigd.

In tegenstelling tot eerdere geruchten zegt hij wel te zullen aanblijven als minister. Seehofer buigt volgens waarnemers voor de interne druk vanuit de partij, die slecht scoorde bij de jongste verkiezingen. Al zegt hij zelf dat de verkiezingsuitslag niets met zijn beslissing te maken heeft.

Begin volgend jaar zouden de christendemocraten op een speciaal partijcongres een nieuwe voorzitter kiezen. Wanneer Seehofer als minister van Binnenlandse Zaken vertrekt, ligt nog open. 

Gemor

De druk op Seehofer om zijn verantwoordelijkheid op te nemen voor de slechte verkiezingsresultaten, was groot. Sinds vorig jaar klinkt het gemor bij de basis steeds luider. 

De grootste kanshebber om Seehofer als CSU-voorzitter op te volgen, lijkt de 51-jarige Markus Söder, de minister-president van Beieren. 

Pas enkele weken geleden kondigde ook Duits bondskanselier Angela Merkel haar afscheid aan als voorzitter van de CDU. Zij zou tot 2021 wel bondskanselier blijven.

Merkel en Seehofer botsten regelmatig over de aanpak van de migratie. Recentelijk was er de rel rond Maassen, de chef van de Duitse inlichtingendienst. Die moest aftreden nadat hij het extreemrechtse geweld in Chemnitz minimaliseerde, maar Seehofer bleef de man steunen.

Bij de jongste deelstaatverkiezingen in Beieren verloor de CSU 10 procentpunten. De partij was jarenlang oppermachtig in het rijke Beieren, maar verloor haar volstrekte meerderheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud