Huawei-manager in Polen opgepakt op verdenking van spionage

Het kantoor van Huawei in Warschau. ©REUTERS

Een manager van het Chinese technologieconcern Huawei is volgens mediaberichten in Polen gearresteerd op verdenking van spionage. Hij wordt ervan verdacht met Chinese geheime diensten te hebben samengewerkt.

Het nieuws werd vrijdag uitgebracht door de zender TVP Info. Poolse autoriteiten bevestigden de arrestatie van een Chinees door de binnenlandse geheime dienst ABW. Ze zeiden dat de man voor een Chinees telecommunicatiebedrijf werkte. Het persbureau Reuters zegt van een woordvoerder van de Poolse inlichtingendienst vernomen te hebben dat de aanhouding van het Huawei-personeelslid te maken heeft met individuele daden, niet met Huawei. 

In het onderzoek naar spionage werd ook een Pool opgepakt, zei Stanislaw Zaryn, woordvoerder van Mariusz Kaminski, co√∂rdinator van de Poolse geheime dienst. De twee verdachten riskeren tot tien jaar cel.

De Chinese man is volgens de zender TVP Info salesmanager van Huawei in Polen. De tweede vermoedelijke spion was vroeger een hooggeplaatste medewerker van ABW op het vlak van cyberveiligheid, die het laatst voor telecombedrijf Orange werkte. De plaatselijke vestigingen van beide firma's zouden door speurders doorzocht zijn. De twee verdachten werden volgens Poolse autoriteiten dinsdag al opgepakt. Donderdag beval een rechter hun voorlopige aanhouding voor drie maanden.

China liet vrijdag weten 'heel bezorgd' te zijn over de aanhouding. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg de rechten van het betrokken individu te verzekeren en de zaak rechtvaardig en overeenkomstig de wet te behandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect