Huiszoekingen bij beurs van Frankfurt

©Bloomberg

De politie is dinsdag binnengevallen in de gebouwen van Deutsche Börse, op zoek naar bewijsmateriaal in een zaak rond fiscale fraude met aandelen.

Het parket van Keulen heeft dinsdag de gebouwen van Deutsche Börse doorzocht, op zoek naar bewijsmateriaal dat medewerkers en klanten zich schuldig hebben gemaakt aan fiscale fraude. Dat bevestigt zowel het parket als de beurs zelf aan de Duitse pers.

De speurders richten zich vooral op de kantoren van Clearstream, dat de afhandeling van uitgevoerde beursorders op zich neemt. Clearstream is een dochter van Deutsche Börse.

Het onderzoek maakt onderdeel uit van de CumEx-zaak. Daarbij zouden investeerders in meerdere landen aandelen met (cum) en zonder (ex) dividend hebben gekocht en verkocht op de dag van de storting van het dividend. Zo is het voor de fiscus onbegonnen werk om te weten wie de eigenaar is, waardoor terugbetaling van dividendbelasting kon worden gevorderd voor dividenden waarop die belasting nooit was betaald.

België

Eerder viel het parket van Keulen al binnen bij de vermogensbeheerder Blackrock in München. Uitlopers van het onderzoek leidden ook al naar België, waar mogelijks tot 200 miljoen euro aan belastingen is buitgemaakt.

De speurders richten zich in Frankfurt vooral op de kantoren van Clearstream, dat de afhandeling van uitgevoerde beursorders op zich neemt. Clearstream is een dochter van Deutsche Börse. Het onderzoek richt zich zowel op medewerkers als klanten van Clearstream.

Het onderzoek startte in 2013. De CumEx-techniek kostte de Duitse staat naar schatting miljarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud