Advertentie

Internationaal Energie Agentschap roept Rusland op gaslevering aan Europa op te schroeven

Gaspijplijnen in Siberië. ©REUTERS

De toenemende bezorgdheid over de Europese gasvoorraden dwingt het Internationale Energie Agentschap tot een zeldzame oproep aan Rusland om de gastoevoer naar Europa op te drijven.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is de eerste grote internationale instantie die Rusland de levieten leest. 'Rusland kan meer doen om de gastoevoer naar Europa op te schroeven', laat het IEA weten in een mededeling. 'Dit is de kans voor Rusland om te bewijzen dat het een betrouwbare partner is voor de Europese markt.'

Met de winter in aantocht slinken de Europese gasvoorraden. Het tekort ligt deels aan het hogere verbruik in de afgelopen maanden en de economische heropleving. Daardoor raakten de reserves in de lente en de zomer onvoldoende aangevuld en explodeerde de gasprijs.

Nord Stream 2

Een andere reden voor het gastekort is de verminderde toevoer uit Rusland. De Russische president Vladimir Poetin speelt met de gaskraan en zet zo Europa onder druk om Nord Stream 2 toe te laten. Die omstreden nieuwe gaspijplijn voert gas uit Russische velden rechtstreeks naar Duitsland, zonder door Oekraïne te passeren.

43%
Met 43 procent van de totale productie is Rusland verreweg de belangrijkste gasleverancier voor Europa.

Met 43 procent van de totale productie is Rusland verreweg de belangrijkste gasleverancier voor Europa. Zelf produceert Europa nog 54 miljard kubieke meter op een totale productie van 394 miljard kubieke, amper 14 procent. Noorwegen (20%), Algerije (12%) en het Verenigd Koninkrijk (6%) zijn de andere belangrijkste leveranciers. Dinsdag besliste Noorwegen de komende maanden 2 miljard kubieke meter extra aardgas te leveren aan Europa. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud