Ier Paschal Donohoe wordt nieuwe voorzitter eurogroep

©BELGAIMAGE

Niet de topfavoriet Nadia Calviño maar de Ier Paschal Donohoe volgt Mario Centeno op als voorzitter van de eurogroep. De Benelux deed de balans overslaan.

Er waren twee stemronden nodig om uit te maken wie de Portugees Mario Centeno vanaf 13 juli opvolgt als voorzitter van de eurogroep, het informele overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurozone. De winnaar had genoeg aan een simpele meerderheid van 10 op 19 eurolanden.

De verkiezing ging gepaard met een stevige lobbycampagne, ook tussen de twee rondes door. Nadia Calviño, de Spaanse minister van Financiën, had de uitdrukkelijke steun van alle grote eurolanden op zak. Haar twee uitdagers waren mannen: Pascal Donohoe, een centrumrechte Ier, en de Luxemburgse liberaal Pierre Gramegna. Die laatste kreeg de steun van de Benelux, maar haalde in de eerste ronde de minste stemmen. Waarna de Beneluxlanden zich achter Paschal Donohoe schaarden en het pleit beslechtten.

Donohoe is 45 en werkte lang voor het consumentenbedrijf Procter & Gamble. Hij staat bekend als een consensusbouwer. De Ier treedt in de voetsporen van Jean-Claude Juncker, Jeroen Dijsselbloem en Mario Centeno.

Maar de nipte overwinning van Donohoe legt de kloof bloot tussen het centrumlinkse zuiden en het centrumrechtse noorden. Dat beseft ook minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). 'Paschal Donohoe zal de komende maanden en jaren bruggen moeten slaan en de steriele stellingenoorlog tussen Noord en Zuid-Europa overstijgen.'

Paschal Donohoe zal de komende maanden en jaren bruggen moeten slaan en de steriele stellingenoorlog tussen Noord en Zuid-Europa overstijgen.
Alexander De Croo
Minister van Financiën

Links-rechts, klein-groot

Meerdere bronnen gewagen ook van een revolte van de kleine landen tegen de grote lidstaten. De frustratie over de manier waarop Frankrijk en Duitsland de kleine landen in de pas dwingen sinds de uitbraak van de coronapandemie werkte averechts voor Calvino, is te horen.

De vergaderingen van de eurogroep zijn dezer dagen niet meer de zenuwslopende nachtelijke crisiszittingen van tijdens de eurocrisis. Er rezen de voorbije maanden meer en meer vragen over het nut van dit informele forum, nu het overleven van de Unie met 27 op het spel staat. Donohoe ziet voor de eurogroep een 'essentiële rol voor consensus, niet enkel tussen de eurolanden maar in de hele Unie'.

Volgens De Croo is Donohoe als Ier sowieso gevoelig voor de brexit. Hij is ook de juiste man 'om de herziening van de begrotingsregels in goede banen te leiden'.  'We moeten de concurrentiekracht van onze Europese economie aanvuren en er moet meer ruimte komen voor investeringen. Dat nieuwe evenwicht (tussen hervormingen en investeringen, red.) zal voor een belangrijk deel bepalen hoe het Europese herstel eruitziet.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud