Ierland durft weer naar financiële markten

(foto AFP) ©AFP

Voor het eerst sinds het land in november 2010 een beroep moest doen op Europese reddingsfondsen gaat Ierland opnieuw staatspapier veilen. Dat kondigde de Ierse regering dinsdagvoormiddag aan.

Ierland veilt op donderdag 5 juli voor 500 miljoen euro overheidspapier met een - korte - looptijd van drie maanden. Het is van september 2010 geleden dat de Ieren nog staatspapier aan de man brachten via een publieke veiling. Het is dan ook een belangrijke stap in een gefaseerde herintrede in de internationale financiële markten.

Het bericht van de veiling wordt positief onthaald. Het klinkt als een bevestiging dat Ierland op de goede weg van het herstel is en stilaan de Europese reddingsboei kan loslaten. De Ierse tienjaarsrente zakt 7 basispunten tot 6,2  procent. Dat is minder dan de helft van de piek van 15 procent in juli 2011.

Het Ierse recept om weer 'salonfähig' te worden is een snelle en vroege sanering van de overheidsfinanciën en een scherpe 'interne devaluatie': een doorgedreven loon- en prijsdaling - relatief eenvoudig in een flexibele economie als de Ierse - waardoor het land zich letterlijk weer 'in de markt' prijst. Sinds kort boekt Ierland zelfs weer een overschot op de lopende rekening. Het contrast is groot met Portugal en Spanje, die nog altijd met een zware loonkostenhandicap én een groot tekort op de lopende rekening kampen.

Ierland kon in het najaar van 2010 niet meer op de internationale markten terecht om zich te financieren, omdat de vrees van potentiële geldschieters te groot was dat zijn banken, die in forse problemen zaten na het uiteenspatten van de vastgoedbubbel in het land, het geld zouden opslorpen en het nooit zouden terugbetalen. Het land moest daarom gered worden met 85 miljard euro uit het Europese noodfonds. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud