'Ierland schrijft geschiedenis vandaag'

©REUTERS

Bij een referendum over de afschaffing van abortus in het erg katholieke Ierland lijkt het jakamp aan het langste eind te trekken.

In een korte reactie op Twitter reageerde de Ierse premier Leo Varadkar vrijdagavond verheugd op de exitpolls na het abortusreferendum. 'Bedankt aan iedereen die vandaag heeft gestemd. Democratie in actie. Het lijkt erop dat we morgen geschiedenis schrijven.'

Uit een exitpoll bij ruim 4.500 stemmers, uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Ipsos MRBI in opdracht van de krant Irish Times, bleek eerder vrijdagavond dat 68 procent voor de afschaffing van het strikte verbod op abortus had gestemd. 

Volgens de exitpoll stemden in de hoofdstad Dublin met 77 procent de meeste Ieren voor de schrapping van het abortusverbod. Verwacht werd dat neekamp meer succes zou kennen op het platteland. In alle leeftijdsgroepen tot 65 jaar stemde een ruime meerderheid voor verandering. Enkel 65-plussers blijven liever bij het oude: 60 procent van hen stemde tegen.

14 jaar gevangenisstraf

Concreet ging de volksraadpleging van vrijdag over het schrappen van het achtste amendement van de Ierse grondwet. Dat legt vast dat een ongeboren kind evenveel recht op leven heeft als de moeder, wat abortus in principe in alle omstandigheden onwettig maakt. Sinds de omstreden dood van Savita Halappanavar in 2012, die in een ziekenhuis in Galway overleed aan een bloedvergiftiging na een miskraam, is abortus wel al toegelaten als het leven van de moeder in gevaar is. Het abortusverbod is bovendien erg streng: wie het overtreedt, riskeert tot 14 jaar gevangenisstraf.

Op officiële resultaten van het referendum is het nog even wachten, aangezien het tellen van de stemmen pas zaterdagochtend begint. Als de uitslag wordt bevestigd, kan het Ierse parlement dan nieuwe wetgeving invoeren. Minister van Gezondheid Simon Harris heeft al gezegd dat hij een wetsontwerp klaar heeft dat abortus mogelijk maakt tot de twaalfde week van de zwangerschap, en daarna alleen onder strikte voorwaarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect