Ierse economie groeide met 3,4 procent ondanks pandemie

Een winkelstraat in Dublin. Ook in Ierland gingen de meeste winkels gedurende lange tijd dicht. ©AFP

De opmerkelijke economische groei is helemaal op het conto te schrijven van de forse aanwezigheid van coronaresistente multinationals. De binnenlandse vraag dook wel degelijk lager.

Terwijl alle andere Europese landen hun bruto binnenlands product (bbp) in 2020 een duik van gemiddeld 6,8 procent zagen nemen, is de Ierse economie met 3,4 procent gegroeid. Dat heeft de Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe vrijdag gezegd. Het verschil met buurland het Verenigd Koninkrijk is groot. Dat tekende vorig jaar voor de grootste economische achteruitgang sinds 1709.

Tal van internationale farma- en technologiebedrijven hebben hun zetel in Ierland gevestigd wegens de gunstige fiscaliteit.

Dat de economie groeide in een pandemiejaar, waarin Ierland een van de strengste lockdowns van Europa kende, is volledig op het conto van de export te schrijven. Volgens Donohoe groeide die met 6,25 procent. Vooral de farma- en ICT-sector deden het 'uitzonderlijk goed' dankzij de verkoop van covidgerelateerde producten en de boom in thuiswerk. Tal van grote internationale farma- en technologiebedrijven hebben hun zetel in Ierland gevestigd wegens de gunstige fiscaliteit.

Donohoe waarschuwde er daarom voor dat het bbp niet de beste graadmeter is om de staat van de economie af te lezen. Zonder de impact van de multinationals kromp de Ierse economie vorig jaar met 5,4 procent. Vooral de cultuursector werd zwaar getroffen (-54,4%), maar ook de bouw (-12,7%) en de horecasector (-16,7%) deelden in de klappen.

Donohoe verwacht dat de binnenlandse krimp ook de eerste drie maanden van dit jaar aanhoudt, al zou hij minder zwaar zijn dan in de lente omdat de verkoop lijkt aan te trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud