Ifo wijst op gestaag herstel Duitse economie

©EPA

De Duitse economie zet ook het tweede kwartaal in met een vrij stevige groei Dat leert de Ifo-conjunctuurbarometer, de belangrijkste polsslag van de motor van de eurozone.

Onderzoek door het Institut für Wirtschaftsforschung, dat sinds 1949 maandelijks een enquête afneemt bij 7.000 Duitse bedrijven, wijst in de positieve richting. De rondvraag is een betrouwbare graadmeter voor de toestand van de Duitse economie.

Verlies maart goedgemaakt

De Ifo stelt uit de bevraging een index op. Hoewel in maart een kleine daling werd vastgesteld, steeg de indicator voor het ondernemersklimaat (BCI) terug van 110,7 naar 111,2. Daarmee is het niveau van voor maart min of meer bereikt. Toen zorgden de Oekraïense crisis nog voor een - al bij al lichte - daling. Die afzwakking is nu dus geneutraliseerd. In het verleden bleek al dat een verbetering van de index binnen de zes maanden ook in realiteit merkbaar wordt.

Alert blijven

ING-econooom Carsten Brzeski blijft voorzichtig. 'De crisis in Oekraïne, onzekerheid in China en groeimarkten die een vertraging kennen, kunnen het eiland van geluk dat Europa voorlopig is, snel verstoren. Europa moet alert blijven voor de mogelijke gevaren die de economie nog steeds bedreigen.' Wel lijken de Duitse bedrijven zich voorlopig niet bezig te houden met risico's maar focussen ze op de feiten. En die zijn duidelijk. 'Orderportefeuilles groeien, de voorraden zijn laag wat positief is met het oog op toekomstige groei en de activiteiten in productie en diensten nemen toe.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud