opmerkelijk

'Ik ben Nigel Farage en ik houd van Europa'

©Photo News

De eurofobe Britse politicus Nigel Farage heeft opgebiecht dan toch enige liefde voor Europa te koesteren. Voor Europese golfers althans, die vanaf morgen met de Amerikanen strijden om de roemruchte Ryder Cup.

'Ik ben Nigel Farage en ik houd van Europa. Echt waar. De wijn! Het eten! Het uitstekende transportsysteem! De klompen! En de beste golfers ter wereld.'

Zo begint de opmerkelijke bekentenis van Nigel Farage in een filmpje dat vandaag op YouTube gepost is. Met zijn United Kingdom Independence Party (Ukip) grossiert het rechtse Britse Europarlementslid nochtans al jaren in anti-Europese tirades. Zo dichtte hij Europees 'president' Herman Van Rompuy ooit 'het charisma van een natte dweil en het uiterlijk van een onbeduidende bankbediende' toe.

Ik ben Nigel Farage en ik houd van Europa. Echt waar. De wijn! Het eten! Het uitstekende transportsysteem! De klompen! En de beste golfers ter wereld.
Nigel Farage
Brits Europarlementslid

Zijn droom blijft om het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen, waarvoor Farage bij steeds meer landgenoten steun vindt. Bij de recente Europese verkiezingen haalde Ukip ruim 27 procent van de Britse stemmen, waarmee ze de grootste partij van het VK werd.

Dat Farage nu toch de lof van Europa zingt, heeft alles te maken met zijn liefde voor de golfsport. Morgen begint in het Schotse dorpje Auchterarder de Ryder Cup, de tweejaarlijkse confrontatie tussen een Amerikaanse selectie en een team met de beste golfers van Europa. Een traditie die teruggaat tot 1927. En die golfers en hun supporters eenmalig doet verworden tot rotfanatieke voetbalhooligans in plaats van de beschaafde gentlemen die ze doorgaans zijn.

Farages U-bocht blijkt een reclamespotje voor de Ierse bookmaker Paddy Power te zijn, waarin de Brit in zijn gekende barokke stijl helemaal loos gaat tegen de Amerikanen. Jim Furyk, de hoogst geplaatste Amerikaan op de wereldranglijst, vergelijkt hij met 'een eenarmige golfer die een bijl gebruikt om een slang in een telefoonboek te vermoorden'. Spelers die Bubba of Webb heten: 'Dat zijn geen voornamen. Dat zijn gewoon klanken.'

Over de afwezige Amerikaanse vedette Tiger Woods, van wie de uitspattingen als overspelige echtgenoot uitvoerig gedocumenteerd zijn, zegt Farage dan weer: 'Hij 'heeft zijn rug geblesseerd'. Hoe deed je dat, Tiger?'

Waarna notoir drankorgel Farage zijn pint bier optilt, en oproept: 'Swing for Europe. Uw continent heeft u nodig!' Farages anti-Europese populisme mag dan vaak op het randje van xenofobie balanceren, weinig politici beschikken over zoveel zelfspot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud