davos

'Ik wil Europa de rug niet toekeren'

De Britse premier David Cameron in Davos - Foto AFP ©AFP

In een gesprek met prominente Britse bedrijfsleiders en investeerders in Davos zei de Britse premier David Cameron dat het niet zijn bedoeling is om Europa de rug toe te keren. Tijdens zijn toespraak eerder op het World Economic Forum (WEF) herhaalde Cameron zijn voornemen om de akkoorden met Brussel te heronderhandelen.

'De vraag is niet of we Europa de rug toekeren', zei Cameron tegen zijn landgenoten. 'Integendeel. De vraag is hoe we een competitiever en opener Europa kunnen krijgen en hoe we onze plaats in dat Europa kunnen verzekeren', lichtte de premier zijn standpunt toe.

Eerder op dag nam Cameron het woord in de grote congreshal van het WEF. 'Landen in Europa hebben hun geschiedenis, hun tradities, hun instellingen', zei Cameron. 'Ze willen soevereiniteit en de mogelijkheid om hun eigen keuzes te maken. Hen nu proberen dwingen om mee te stappen in een gecentraliseerde politieke unie zou een grote vergissing zijn voor Europa. Wij willen daar geen aandeel in.'

Daarmee trok Cameron de lijn door van een toespraak die hij woensdag gaf in Londen. Daarin maakte hij zijn intentie duidelijk om de verdeling van bevoegdheden tussen het VK en Europa te heronderhandelen en nadien een referendum te houden. Daarin wil hij de Britten eenvoudigweg vragen of ze deel willen blijven uitmaken van de EU.

De aanwezige Britse bedrijfsleiders en investeerders zijn niet opgezet met de retoriek van hun premier. Ze vrezen dat de onzekerheid in de aanloop naar het referendum op de Britse economie zal wegen. Volgens de zakenmensen zullen investeringsbeslissingen op de lange baan geschoven worden om de uitslag van het referendum af te wachten. Dat kan grote gevolgen hebben, gezien de precaire situatie van de Britse economie. 

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte - zelf een koele minnaar van Europa - vindt Camerons plannen maar niets. 'Het VK buiten de Europese Unie is niet veel meer dan een eiland in het midden van de Atlantische Oceaan, ergens tussen Europa en de VS in', stelde Rutte in Davos.  

Belastingen

Nog in Davos haalde de Britse premier uit naar bedrijven die te weinig belastingen betalen in zijn land. Een duidelijke verwijzing naar het schandaal rond de koffieketen Starbucks. Dat bedrijf belandde vorig jaar in het oog van de storm nadat was gebleken dat het door 'fiscale optimalisatie' amper belastingen betaalde in het VK.

'Ik ben geen conservatief die hoge belastingen wil voor bedrijven, maar wel een conservatief die wil dat iedereen zijn fair deel van de lasten draagt', aldus Cameron. Hij noemde het betalen van 'faire' belastingen een voorwaarde voor bedrijven om actief te zijn in zijn land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud